Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ziewanie podczas biegania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od zawsze mam następujący problem podczas biegania nie mogę złapać oddechu, tzn. czuje ze chce mi się ziewać(co jest zapewne spowodowane brakiem tlenu w organizmie), ale nie mogę tego zrobić, muszę się zawsze zatrzymać chwile przeczekać i po jakimś czasie owo ziewnięcie przychodzi przy dalszej próbie biegu znowu to samo. Od małego gram w piłkę i podczas grania rzadko się to zdarza, wiadomo raz się biega, a zaraz się odpoczywa i to nigdy nie było wtedy problemem, ale podczas wysiłku ciągłego to jednak się ujawnia. Nigdy się tym specjalnie nie przejmowałem, bo myślałem, że to może sprawa kondycji, ale biegam dużo i to niestety nie przechodzi, czy ktoś wie o co tu może chodzić?

Ja nie wiem co to moze byc, ale probowales moze zaczynac biec baaardzo powoli, pozniej tempo rozgrzewkowe, i dopiero takie jakim chcesz biec? wiesz, mozesz zrobic odcinki ale intensywniejsze, albo ciagle tempem na styk, jakby to nie pomoglo proponuje to pierwsze, ogolnie ostatnio znalazlem metode przygotowawcza do maratonu ze biegniesz 1,6km i minute spaceru, wolniejszego czy szybszego, ponoc inne miesnie wtedy pracuja i trening jest unikatowy, generalnie tak jak Ci mowie, moze nie wbijasz sie w rytm tylko od razu gnasz do przodu, ale skoro napisales ze biegasz od dawna to watpie w to