Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kłucie w sercu przy depresji u nastolatka

aveiki

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kwiatek1010

Hej :) jeśli do tej pory z sercem miałaś wszystko ok, to myślę, że wady serca nie masz. Raczej jest to spowodowane nerwami - wiem, piszesz, że nie denerwujesz się niczym bezpośrednio, ale BARDZO często jest tak, że denerwujemy się czymś co ma nastąpić za jakiś czas albo co już nastąpiło, wtedy Ty niby o tym nie myślisz ale mimo wszystko podświadomie się denerwujesz choć nie zdajesz sobie z tego sprawy. Następna kwestia to mogą być bóle żołądka, ponieważ serce przez przeponę graniczy bezpośrednio z żołądkiem, bóle więc mogą bardzo promieniować w stronę serca. Na Twoim miejscu absolutnie bym się tym nie denerwowała, w takim wieku bardzo rzadko są kłopoty z sercem. Wypij melisę i zobacz co będzie. Jeśli nie będzie to przechodzić, pójdź do rodzinnej - zrobią Ci ekg, zmierzą ciśnienie i zobaczysz co powie. Pozdrawiam, nie martw się

Jednak warto pójśc do kardiologa, bo wady serca obajwiają sie czesto u dużo starszych osób, więc nie można mówić, że w tak młodym wieku nie można mieć problemów z sercem. To nie musi być jakaś wada, raczej nerwobóle, czy skutki niedoboru magnezu.

Gość Natalia15072

Mam 14 lat i co jakiś czas miewam kłucia w okolicach serca, trwają do 5 minut, wtedy ciężko mi oddychać, bo im więcej nabieram powietrza tym bardziej boli.Czyli mamy chyba ten sam problem... Podejrzewam, że też mogę mieć coś typu depresji...Chociaż w naszym wieku strasznie to brzmi ;/

Szanowni Państwo W Polsce najczęstszą przyczyną zgonów są zaburzenia czynności pracy serca, które mogą dotknąć zarówno seniorów, jak i dzieci w wieku przedszkolnym. Młodym ludziom na ogół wydaje się, że problem zawału serca jeszcze ich nie dotyczy. Jednak dla wszystkich grup wiekowych istotna jest profilaktyka. Okresowe badania kardiologiczne mogą pomóc Państwu uchronić się przed poważną chorobą, a specjalistycznie dopasowana dieta i zmiana trybu życia zminimalizować skutki problemów sercowych. Elektrokardiogram, w skrócie nazywany EKG, pozwala wykryć aktualny albo przebyty zawał mięśnia sercowego, a także niektóre nieprawidłowości wskazujące na przeciążenie lub niedokrwienie serca. EKG wykonywane w spoczynku to jeden z podstawowych testów prowadzonych podczas konsultacji kardiologicznej. Jednak jego wynik nie pozwala zarejestrować wszystkich zmian zachodzących w naszym sercu, które mogą ujawniać się podczas wysiłku czy stresu. Umożliwiają to natomiast EKG wysiłkowe, holter EKG, a jeśli istnieje podejrzenie nadciśnienia - także holter ciśnieniowy. Baczną uwagę należy również zwracać na pracę serca u dzieci. Także ci najmłodsi narażeni są na problemy układu krążenia. Przeprowadzenie całodobowych testów przy pomocy Holtera możliwe jest u maluchów już od 2. miesiąca życia, a holter ciśnieniowy od 4. roku życia. Dzięki niemu możliwe jest wykrycie między innymi zaburzeń rytmu serca, nadciśnienia tętniczego, czy niedokrwienia mięśnia sercowego. Poznański szpital i przychodnia Med Polonia