Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Diagnozowanie zaburzeń lękowych

gryfit

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zajmuję się terapią zaburzeń lękowych, m.in. lęku napadowego. Szkołę dla terapeutow skonczylem za granica, stad wiem, ze u nas w kraju leczenie tego typu problemów rzadko spełnia najnowsze standardy. Największym problemem jest to, że zbyt często nerwicę leczy się przy pomocy leków uspokajających. Jest to co prawda bardzo szybki i skuteczny sposób... ale pomaga na krótko. Przy pomocy farmakoterapii rzadko kto skutecznie pozbył się lęku napadowego bez wpadania w uzależnienie. Badania naukowe wskazują, że osobom z zaburzeniami lękowymi najskuteczniejszą pomoc oferuje się poprzez stosowanie terapii behawioralno-poznawczej. Poza tym w tego typu terapii podstawą jest postawienie dobrej diagnozy, a u nas nie ma dobrych narzędzi diagnostycznych. Zacząłem udzielać się na tym forum, gdyż wraz z grupą kolegów postanowiliśmy to zmienić. Przetłumaczyliśmy kilka kwestionariuszy sluzacych do diagnozy zaburzeń lękowych, które od wielu lat są używane na „Zachodzie”. Aby móc opublikować i stosowac polskie wersje musimy przebadać za ich pomoca dość dużo osób, które cierpią na napady lękowe, aby ustalić polskie normy . Byłbym Wam wdzięczny gdybyście zgodzili się nam pomóc i skontaktowali się ze mna w celu anonimowego wypełnienia kwestionariuszy. Nie chcę abyście pomyśleli, że to niestosowne zwracać się do Was w takim celu (chociaż macie takie prawo). W każdym razie ja nie mam zamiaru zbić na tym żadnego kapitału. Po opublikowaniu kwestionariuszy nie będzie pobierana opłata za korzystanie z nich. Liczę, że ich dostępność sprawi, że łatwiej będzie dokonywać trafnej diagnozy i, co za tym idzie, dopasowywać terapię. Jeśli macie do mnie pytania to postaram się na nie odpowiedzieć. Jeśli ktoś pochodzi z Poznania lub okolic zapraszam na terapię do Poradni Zdrowia Psychicznego, gdzie przyjmuję na NFZ.

Dzień dobry. Sprawa może nietypowa, ale... Jestem studentką pedagogiki i poszukuję arkuszy diagnostycznych właśnie zaburzeń lękowych, ale bardzo ciężko trafić na takowe w Internecie. Czy mogłabym więc prosić o udostępnienie tylko do celu zaprezentowania grupie kilku przykładowych zadań/podpunktów z Państwa arkuszy?