Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zatrzymanie akcji serca podczas operacji dziury w sercu

Gość maniek

Rekomendowane odpowiedzi

Mój brat ma tzw.dziurę w sercu. Ma 23 lata i okazało się, że podczas operacji zatrzymała się akcja jego serca. Chciałem zapytać, czy powodem może być niedopatrzenie lekarza pediatry, który prowadził go od od 1 miesiąca życia czy może być to wynikiem akcji reanimacyjnej, prowadzonej na sercu podczas ostatniej operacji.
Nie jestem lekarzem, a osobą która ma od urodzenia kłopoty z sercem. Nie rozumiem twojego pytania. Czy Twój brat miał wrodzoną wadę serca, czy nabytą w wyniku np. infekcji? Może być wina lekarza, że nie zareagował na infekcję, lub potraktował ją mocnymi antybiotykami. Ale nie widzę winy lekarza pedriatry w tym, że w czasie zabiegu zatrzymała się akcja serca (przeciez nie był obecny przy operacji). W czasie tak poważnej operacji wszystko może się zdażyć. Wina lekarza jest taka, jak mojej mamy, że jak była w ciąży ze mną to się przeziebiła. Stąd prawdopodobnie moja wada.(poprostu na niektóre żeby nie mamy wpływu) Tak jak napisałam na początku, nie jestem lekarzem, ale w tym co napisałeś nie widzę spójności.
O ile zrozumiałam Twój brat ma ubytek w sercu... Często wykrywany jest dopiero w pózniejszym wieku przy okazji badań lub pojawiających się dolegliwości. Pediatra raczej nie zawinił, bo dawniej, choć teraz też małym dzieciom, jeśli nie ma wskazań to raczej nie robi się echa... A co do zatrzymania krążenia podczas zabiegu, ale nie wiem jakiego?? podczas łatania ubytku? czy innego? Podczas takiej operacji zawsze może dojść do zatrzymania krążenia.... Nie zawsze jest to wina lekarza...