Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Uderzenia gorąca, potliwość, napady zimna i osłabienie a menopauza

Gość MagdaC

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj rebeka Polecę ci lek o nazwie Camelis Jest na uspokojenie i na spanie Podobno fajnie wycisza bo moja siostra to potwierdza .Ale spróbuj też te meliski tylko te co ci napisałam z tej firmy Mnie fajnie wyciszają . A witaminę B com.to bierz przecież ci nie zaszkodzi no jak ci pomaga to co sobie nie pomóc . Camelis to jest zestaw ziółek, to nie jest lek, źle napisałam A możesz sobie jeszcze kupić kalms Nerwomix Wszystko zioła można brać do woli . Ja rano jak sie obudzę to taka jestem nerwowa że od razu coś nucę żeby odgonić tą nerwowość i udaje mi się wyobraź sobie Ktoś pomyśli wariatka a jak tak poszukuje wyjść żeby się nie męczyć w tej menopauzie napisze ci jak zasypiam wieczorkiem jak skończę czytanie ksiązki następnym razem jak masz ochotkę to się odzywaj do mnie pa pozdrawiaj

Cześć Zosiu, trochę już tych ziółek mam, stosuję na przemian i jestem jakby spokojniejsza a przede wszystkim śpię lepiej i to jest najważniejsze bo jak się śpi w kratkę tzn. co druga noc przespana to można się wykończyć a już pracować to się nie da, nie można się skupić potem wychodzą byki, ze głowa boli. A taryfy ulgowej nie ma, uroku osobistego ubywa haha więc niestety trzeba się pilnować. Piękną wiosenkę mamy prawda? dużo słoneczka dzionki coraz dłuższe człek optymistyczniej patrzy na świat . Wiesz polatałam troche po lekarzach porobiłam wyniki no i jest w miarę w porządku mam tylko za wysoki cholesterol powyżej 300 psia kostka! nie chciałabym brać piguł muszę chyba zmienić nawyki żywieniowe czytaj ograniczyć słodycze, bo wiesz ja jestem chyba uzależniona od słodkiego ale w końcu jakiś nałóg trzeba mieć no nie? Kończę bo mąż patrzy na mnie jak bazyliszek -sprząta a ja siędze i pisze. Zyczę zdrowych i pogodnych Świąt, pozdrawiam serdecznie, pa napisz

Witaj Rebeka No to fajnie ze spisz lepiej bo to jest bardzo ważne. No coty nam z wiekiem to przybywa uroku to chłopom ubywa Marudy takie że głowa to tu dopiero boli Ty masz porządnie za wysoki cholesterol Musisz z tym coś zrobić bo będzie się powiększał Ja ci dam trochę rad ale najpierw zapytam czy ty masz pocztę mailową ja pisze wolno i mi często to wszystko napisane ginie Nie musisz sie mnie obawiać bomnie jest wygodniej tam pisać albo może jesteś na nasza klasa bo ja jestem Od czasu do czasu możemy sobie popisać do siebie Bo tak fajnie i mnie np.odpręża Duzo pisze z koleżankami albo na NK albo na poczcie mejlowej A jak wolisz tu to tez dam ci rady, nie bierz żadnych leków na cholesterol Dopóki ci nie wyjaśnię co chodzi Wesołych świąt i pięknych wiosennych dni w życiu Daj mi znać jak wolisz pisać pa

Gość Babiszon

Witam, chciałabym się zapytać czy może ktoś ma podobne problemy zdrowotne i jak sobie radzi... Mam 42 lata, od pół roku nie mam okresu, serce szaleje, tętno jak u sprintera, kołotania, nierówna praca, mam nerwicę, żrę hormony tarczycowe, długo brałam leki przeciwdepresyjne i przeciwlękowe, a teraz doszły hormony HTZ, zeby ew. wywołać jeszcze okres... mam dosyć.

Gość BedzieDobrze

Witam, a ja wszystkim paniom radzę spróbowac jak najbardziej naturalnego specyfiku jakim są krople dr Bacha, zwłaszcza kropelki na bazie esencji z kwiatu orzecha włoskiego (ang. walnut). Nie chcę sie tu za bardzo rozpisywac o całym systemie dr Bacha, bo o tym można sobie przeczytac na stronie drBach.pl prowadzonej przez dr Igora Pietkiewicza. Kropelki walnut pomagają przejśc bezszkodowo wszelkie zmiany zyciowe. Pomogły i mi ! :)) Poza tym polecałabym duuużo spacerów, najlepiej wśród zieleni, najlepiej w okolicach jakiejś wody, może z psem, może z mężem albo znajomym. bez względu na pogodę (no, chyba, że naprawdę leje i wieje ;) ). A jak nie ma w pobliżu jakiejś urokliwej zieleni to nawet po ulicach miasta. Byle codziennie. Nie ma jak ogólne rozruszanie organizmu na świeżym powietrzu. Mnie to naprawdę pomogło :). Pozdrawiam najserdeczniej!

Gość Krystyna 60

Mam 51 lat,2 stenty sercowe (wieńcowe),objawy menopauzy.Zawroty głowy utrudniają mi życie i zlewne poty.Ginekolog zapisał mi Activelle,ale powiedział ,że decyzję czy brać mam podjąć sama.Leki na nadciśnienie mi pomagają.Mam norme.Co robić???!!!!Brać???!!!!Poradzcie jeśli wiecie!!!!

Witam, leczę się na niedoczynność tarczycy przyjmuję Eutyrox. Od niedawna męczy mnie menopauza, mam chyba wszystkie możliwe objawy i czasami wydaje mi się , że już dłużej nie wytrzymam. Mam pytanie czy przy niedoczynności tarczycy mogę stosować zastępcza terapię hormonalna ? Czy któraś z Was jest w podobnej sytuacji, pomóżcie. Każdy lekarz mówi co innego nie wiem co robić żeby sobie pomóc, preparaty sojowe nic nie dają. pozdrawiam

Ja też nie wiedziałam czy zaczynam wchodzić w okres menopauzy. A niestety nie moglam wychodzić z domu, to było rok temu, jakoś niefortunnie źle stąpłam na schodach i złamałam nogę. Miałam trochę czasu wolnego więc wyszukałam w internecie na stronie caretest, taki Caretest FSH (Menopauza). Dostarczono mi do domu, co było dla mnie plusem. Moje obawy sie potwierdziły. Może i któraś z was z niego skorzysta. To jest naprawdę wygodna forma.

Dobrze było by ,żebyś poszła do endokrynologa.Ja tak zrobiłam (mam 53.) i dostałam skierowanie do szpitala na badania .tam zrobiono wszystkie hormony,również tarczycy.Lekarz przepisał mi Activelle. Przez długi czas,kiedy inni radzili mi brać te hormony,zdecydowanie odmawiałam,bo nie zlecali żadnych badań.Natomiast teraz,kiedy wiem że wszystko jest ok.,zdecydowałam się spróbować jednak poddać terapii HTZ i muszę stwierdzić,że czuję się zdecydowanie lepiej.A biorę dopiero od 1,5 miesiąca.Żadnych uderzeń gorąca,żadnego wybudzania się w nocy(nie spałam miesiącami-dosłownie),jestem dużo spokojniejsza-nie wkurzam się od rana na rodzinę.Tak więc koniecznie wizyta u endokrynologa i życzę powodzenia.

Witam drogie Panie. Mam do was ogromną prośbę. Jestem studentką medycyny i razem z koleżankami przeprowadzamy badanie na temat wiedzy i podejścia kobiet do hormonalnej terapii zastępczej w naszym kraju. Wypełnienie ankiety z pewnością przyczyni się do rozwoju medycyny i pozwoli nam wysunąć wnioski, które pomogą w poprawieniu jakości życia wielu pań. Z góry dziękuję za poświęcenie chwili. Ankieta przeznaczona jest dla kobiet w wieku 45-54 lata. Pozdrawiam http://ankietadlakobiet.wix.com/ankieta

Witam serdecznie. Wszystkie Panie piszecie o uderzeniach gorąca, bezsenności, kołataniu serca i zawrotach głowy. A co moje panie z Waszym pożyciem seksualnym? Nikt nie pisze na ten temat, a może się wstydzicie? Myślę że to również jeden z najbardziej przykrych objawów. Mam na myśli spadek libido , czyli brak ochoty na seks. Może tylko ja mam takie odczucie? Proszę o kontakt.

Gość Grazyna46

Rok temu zrobiłam próbę wątrobową, wyszło słabo (długo brałam hormony anty) lekarz natychmiast zalecił mi maksymalne ograniczenie zażywania tabletek a tu przyplątała mi się menopauza i co znowu tabletki. Poszłam do ginekologa długo myślał i wymyślił teraz nie łykam a wcieram (trochę się uśmiałam jak mi to powiedział), a mianowicie polski krem z naturalnym progesteronem normalnie do kupienia w aptece (Progestella Menopauza). Minęło dwa miesiące i póki co jest stabilnie bez uderzeń gorąca, bez potów i nerwówki.

Gość Krystynawroclaw

Mój ginekolog zalecił mi stosowanie Progestelli Menopauza. Odstawiłam HTZ już trzy miesiące temu i jak na razie krem jest znakomitym substytutem. Nie wiem co będzie dalej ale jak do tej pory czuję się dobrze i mogę polecić ten krem

Ja też używam kremu Progestella Menopauza. Polecił mi go mój ginekolog. Na początku trochę mnie to zdziwiło. Krem z progesteronem ma mnie wyleczyć od uderzeń gorąca? A jednak. Czuję się znacznie lepiej. Moje samopoczucie psychiczne poprawiło się. Bez uderzeń gorąca i bez stresu. Dodatkowy plus, że naturalny progesteron zawarty jest w postaci kremu. Nie obciąża wątroby i jest bezpieczny dla osób mających m.in. problemy z sercem.

Gość serdeczna

Maria tak jak u mężczyzn spada testosteron tak u nas kobiet progesteron także musisz uzupełnić spadek :-). Pewnie stosujesz htz ja po tabletkach też miałam spadek libido (to jest absurd bo przy spadku libido nie ma potrzeby się zabezpieczać), zmień tabletki albo inaczej skomplementuj progesteron, dziewczyny piszą tu o jakimś kremie z naturalnym progesteronem, może Ci podpasuje a libido wróci do normy:-).Powodzenia

Ojej bardzo się cieszę że za moją namową kilka dziewczyn spróbowało Progestelli i mam nadzieję że dobrze Wam służy. Pierwsza napisałam o niej na tym forum i nie sądziłam że się przyjmie dla mnie to duża satysfakcja że mogłam Wam pomóc w menopauzie.

Gość Anna horror menopauzy

Cześć dziewczyny, czy jest gdzieś forum dotyczące wszystkich tych paskudnych dolegliwości menopauzalnych, na którym można b y się wymieniać doświadczeniem? Ja przechodzę ją fatalnie, niedługo wyląduję w wariatkowie i chętnie wymieniłabym doświadczenia z innymi po pięćdziesiątce, które przechodzą koszmar. Odezwijcie się. Annna