Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Silne bóle w klatce piersiowej

Rekomendowane odpowiedzi

Od pewnego czasu zauważyłam,że z nienacka dostaję silnych skurczy jelit,czemu towarzyszy okropnie silny ból w klatce piersiowej.Zaczyna się nisko nad pępkiem i idzie do góry do okolic klatki,tam jest najsilniejszy,potem przechodzi do tyłu w okolice pleców (ciężko jenoznacznie opisać miejsce bólu ) . Do tego dochodzą dziwne plamy na szyi i dekoldzie,oraz tumieńce na twarzy.Ból jest nie do wytrzymania,mam ochotę wtedy wbić sobie kolana w brzuch w pozycji siedzącej i trwa on ok 1 minuty,potem jest przerwa kilkuminotowa i od nowa.Są to tak jakby skurcze.Lekarze z mojego miasta twierdzą,że to są nerwobóle i z tym trzeba sie nauczyć żyć,ale ja uważam,że to jest dośc niepokojące i bardzo uciązliwe w życiu.Np podczas jazdy samochodem. Jesli to może być powiązane,to dodam,że mam też problemy z załatwianiem się.Nieraz wypróżniam sie co dwa dni a nieraz 1 raz w tygodniu.Zauważyłam też,że kiedy zjem coś twardego,np frytki,chipsy,sucharki itp to również mam te bóle i kiedy męczą mnie wzdęcia.Być może to od jelit.Nie mam pojęcia,czy mieliście podobne sytuacje?

Witam, Wypróżnienia jeden raz w tygodniu są zdecydowanie zbyt rzadkie. Opisywane dolegliwości mogą być zwiążane z zaparciami. Można zmienić dietę na ułatwiającą luźniejsze stolce. Mogą lżejsze wypróżnienia ułatwić niektóre owoce: suszone śliwki (bez pestek) 10-12 sztuk dziennie; morele i figi. Warto dodawać do posiłków otręby: owsiane, żytnie lub pszenne, albo mieszane. Jeżeli dolegliwości nie ustąpią i nadal będą takie wielodniowe zaparcia - wtedy proponuję wizytę u gastrologa.

No i jeszcze dużo pić.Rano na czczo wypic koniecznie szklanke letniej przegotowanej wody.Dobrze też po wypiciu siąść na rower rehabilitacyjny i popedałować, wtedy będzie ,,masaż** dla jellit,do których powędruje wypita woda.Mozna do wody dodać łyżeczkę mielonego lnu[kupić w aptece].

Stosować dietę lekkostrawną--------, a frytki, czipsy,.pizze i kebaby,ciasta i słodycze nie jeść.Nie jeść tez takich rzeczy jak keczup, musztarda,czy przyprawy sztuczne w proszku.Jak najwięcej jedzenia naturalnego nieprzetworzonego.Na przykład tłuczone ziemniaki z koperkiem i zsiadłe mleko.