Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Leczenie grzybicy skóry gładkiej

Gość justtyna

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i proszę o poradę i pomoc Od końca grudnia zeszłego roku męczę się z grzybicą skóry gładkiej. Najpierw miałam czerwoną plamkę na brzuchu która wyglądała jak poparzenie od papierosa. Poszłam do lekarza który przepisał mi maść clotrimazole. Używałam maści 3 razy dziennie smarując plamkę i obszar dookoła niej, ale nic nie znikało wręcz przeciwnie koło pępka powstała druga plamka a ta pierwsza się powiększyła, więc poszłam do lekarza raz jeszcze. Tym razem dostałam dactacort. Smaruje dwa razy dziennie, zużyłam juz 7 tubek tego kremu bo każdy ma po 15 ml, co więcej do moich dwóch plamek doszło zaczerwienienie wokół pępka. Wydałam majątek na ten krem, co prawda plamki trochę wyblakły ale nadal są. Co więcej stosuje cały czas dietę przeciwgrzybiczą (chociaż przyznaję od czasu do czasu zdarza mi się zjeść cukierka ale naprawdę żadko!) i kupiłam tabletki oczyszczające organizm od środa i nic! Trwa to już od 2 miesięcy, a co najgorsze zauważyłam kolejne dwie plamki tym razem na łydkach. Ja już poprostu nie mam siły do tego proszę mi coś doradzić. Studiuję w uk, nie wiem czy ci lekarze tu są aż tak niekompetentni czy może ze mną jest coś nie tak. Dołączam link do zdjęcia na którym jest plamka z mojej nogi : http://tinypic.com/view.php?pic=2zghmbt&s=7

Na jakiej podstawie lekarz stwierdził grzybicę ?Po tak długim leczeniu powinny być już rezultaty ....a własciiwe po Clotrimazolu plamy powinny zginąć po kilkakrotnym posmarowaniu .Oczywiście jeśli to grzybica ....a wydaje mi się że tak nie jest .Może zmień lekarza ?

Nie byłam u dermatologa nawet, niestety tutaj nie można iść prywatnie, trzeba mieć skierowanie od lekarza prowadzącego który stwierdził że nie jest to konieczne, a diagnoze postawił na podstawie spojrzenia na plamy... Mam nadzieję że to nie łuszczyca, oby nie. Nie wiem podobno grzybicę ciężko wyleczyć może lepiej jeśli brałabym jakieś tabletki na to. Może maść poprostu nie pomaga... W czerwcu będe w polsce i pójde do dermatologa jednak boję się że do czerwca będę już cała pokryta tymi plamami. Co więcej dziś z plamy na brzuchu zaczęła mi trochę schodzić skóra, plamy prawie nie widać ale na jej miejscu powstaje nowa, mała czerwona plamka. Czy to objaw łuszczycy? Dodam jeszcze że plamki trochę swedzą, raz na jakiś czas ale swędzą.

Dodam jeszcze że gdy brałam tabletki ziołowe oczyszczające organizm choroba się nie rozprzestrzeniała, a gdy tabletki się skończyly i przestałam je łykać plamy pojawiły się na nogach. Dziś mam ich jeszcze więcej, wczoraj były 2 dziś jest 6 :/

Pamiętam twój post kiedy pisałaś o tym preparacie oczyszczającym ..Zmiany grzybicze na skórze bardzo łatwo leczy sie własnie Clotrimazolem .Owszem może powrócić przy jakims osłabieniu organizmu ale 3 krotne posmarowanie plamek powinno już je zniwelowac a u ciebie to już tak długo trwa że mozna przypuszczac że to nie trafiona diagnoza .Idz do lekarza i nich daje skierowanie do dermatologa bo jego ślepe leczenie nie daje zadnej poprawy .Sama piszesz że skóra się łuszczy i powstaja nowe plamy .

Mnie kiedyś zrobiło sie cos takiego na przedramieniu i wyglądało to jak plamy ale takie szorstkie ,swędzące .Przeszło po maści sterydowej .Może spróbuj jakąs maścią z antybiotykiem .Są takie dostępne bez recepty w Polsce ,nie wiem jak u was ,ale wydaje mi się że dermatolog jest konieczny .Jeśli plamy pojawiają się w nowych miejscach to nie jest to chyba grzybica ,zresztą pisałam ci o tym już dawno że dla mnie powinno zginąc po Clotrimazolu .

Tak pamiętam :). We wtorek idę jeszcze raz do lekarza, powiem żeby tym razem wysłał mnie do dermatologa ale niestety na wizytę będe pewnie czekać około 2 m-cy... czytałam trochę na temat tabletek na grzybicę - terbinafina. Nie wiem czy one by pomogły jeśli nie pomogły maści więc nie wiem też czy o nich wspominać lekarzowi (mam wrażenie że im tu lepiej coś zasugerować w przeciwnym razie odeśle mnie z kolejną maścią tak jak to było poprzednim razem)

No niestety tyle się czeka.... do neurologa czekałam 3 m-ce. A do dermatolog raczej tu nie dotre. Byłam wczoraj u lekarza, innego niż zwykle bo nie chciałam iść do tej samej pani doktor... Ten drugi lekarz stwierdził że nie ma potrzeby skierowania mnie do dermatologa. Dostałam terbinafine ale nie w tabletkach tylko maść. Lekarz powiedział że tabletki stosuje się przy grzybicach ciężkich do wyleczenia jak np grzybica paznokcia. Zapytałam czy w takim razie moja choroba z którą męcze sie od 5 m-cy jest lekka do wyleczenia heh pan doktor przemilczał to pytanie. A do dermatologa mnie nie wyśle bo mimo że to mi się rozprzestrzenia (na nogach mam juz 8 plam, plus dwie na brzuchu) to da się wyleczyć maściami... Więc ja nadal smaruje i czekam do czerwca. Jak tylko przyjadę do Polski od razu pójde do dermatologa

Ja tez borykałam sie z tym problemem, i to dosc długo.najpierw na brzuchu poten na podudziu kuracja trwala 7 dni i znaku nie ma jestem teraz w pracy i nazwe leku podam jak tylko wróce do domu.wezmiesz 7 tabletek i problem mysle ,ze bedziesz miała z glowy. pozdrawiam ewa

Jeśli preferujesz mięso, wędliny i ser, to dosłownie głodzisz dobre bakterie, które mieszkają w jelitach i też domagają się swojego jedzenia w celu przetrwania i powiększenia populacji. Bakterie te nie potrafią wykorzystać niestrawionych resztek pochodzących z tych przetworzonych pokarmów. Gdy nadal hołdujesz takiej diecie, przynajmniej dołącz większa ilość dodatków, sałatek warzywnych, niewielkie ilości ziemniaków bogatych w skrobie i pełnoziarnistego chleba, by pożyteczne bakterie nareszcie miały co jeść i kontynuowały rozmnażanie. Cukier stanowi numer jeden na zakazanej liście, jeśli cierpisz na grzybice, ponieważ grzyby uwielbiają go jeść i wówczas rozmnażają się najszybciej. W jelitach fermentują alkohol i stwarzają sobie idealne warunki do życia. Ten, któremu uda się na początku kuracji zwalczania grzybów wytrwać 2 do 4 tygodni zupełnie bez cukru i jego pochodnych, zafunduje organizmowi przyspieszenie wyleczenia. Kto sądzi, że wtedy może zajadać zdrowy miód, pić nektary owocowe, jest w błędzie; również te naturalne środki dostarczają cukru. Ludzie mający grzyby powinni także na pewien czas zrezygnować z białego ryżu i jasnych makaronów- to nic innego jak węglowodany, czyli cukry, tylko w innej postaci. Alkohol jest niewskazany przez cały czas leczenia grzybicy. Przewlekły stres uchodzi za jeden z najważniejszych czynników sprzyjających grzybicy i w czasie jego trwania walka z tą infekcją jest naprawdę trudna. Nasz układ trawienny wyposażony jest w ogromną ilość zakończeń nerwowych, które czule reagują na przeróżne bodźce. Stres rodzi się tylko teoretycznie w głowie, reaguje na niego natychmiast również i okolica brzucha. Siec nerwów cierpi pod wpływem negatywnych bodźców, popełnia błędy przy przenoszeniu sygnałów, jelito zaczyna się boleśnie kurczyć, jest nie tylko źle ukrwione, ale i osłabione. W ścięgnie jelita, które w normalnych warunkach stanowi nieprzepuszczalną barierę dla zarazków robią się miniuszkodzenia. Dopiero wówczas grzyby są w stanie pokonać te barierę i zaczynają się przytwierdzać do ścianek jelita specyficznym “klejem” złożonym z peptydów (substancji białkowych). Jeśli popełnisz kolejną pomyłkę i do stresu dołączysz jeszcze pokarm, który grzyby bardzo lubią, wówczas potrafią one bezlitośnie i na długo opanować cały organizm. Powinieneś mieć dużo samozaparcia, by skutecznie przeprowadzić terapie mające na celu zniszczenie wielkiej populacji grzybów w swoim organizmie. Wprowadzaj stopniowo zmiany trybu życia i odżywiania oraz stosuj Transfer Factor Plus. http://4life.net.pl http://www.facebook.com/TransferFactorInfoPl

Ja i mój 5cio letni syn zaraziliśmy się odswinki morskiej. Grzyb to microsporum spp. 5 tygodni latania leczenie przez dermatolog prywanie pieniedzy straciłam mnóstwo. Zero efektów. Zaczęłam sama doszukiwać się jaki sklad moze działać na tego rodzaju grzyba. Doustnie terbinafina lub orungal i co ważniejsze musi być skuteczna masc. Exoderil i nizoral. Smarowac jak podają w ulotce. Po trzech dniach stosowania są juz efekty. Ważne żeby zrobić wymas labolatoryjny i tym sie kierować exoderil nie wolno stosowac na dzieciach jak w ulotce pisza. Ale znalazlam artykul z USA kilka przypadkow tak bylo leczone ze skutkiem pozytywnym po 2tygodniach zakonczenie leczenia bez skutków ubocznych  Mysle ze warto zaryzykowac Ja zaryzykowalam i nie żałuję. A lekarzy od dawna mam pod okiem. Zycze powodzenia w leczeniu.