Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niepokój, kołatanie serca i uderzenia gorąca przy nadciśnieniu

Reszka

Rekomendowane odpowiedzi

Zwracam się do Was drodzy forumowicze z takim oto pytaniem. Kobieta lat 60, nie paląca od jakiś 30 lat. Ma lekką nadwagę, ale jest bardzo aktywna ruchowo. Ma nadciśnienie tętnicze maksymalnie 180/100. Tętno zwykle w granicach 60-80 uderzeń na minutę, choć zdarza się niższe - 50 uderzeń/minuta. Od jakiś dwóch tygodni skarży się na dolegliwości w postaci niepokoju, kołatania serca, uderzeń gorąca, bólu w okolicach koniuszka serca. Bardzo często jest senna. Dodam że te dolegliwości zdarzają się o różnych porach dnia, ale głównie późnym wieczorem (koło 22-23). Dzisiaj mówiła o bólu w krzyżu i po prawej stronie szyi jakby nerwów, albo żył. Namawiam ją na wizytę u lekarza, którą jak na razie odwleka. Pytanie brzmi. Czy macie może jakieś sugestie jaka może być przyczyna? Z jednej strony wydaje mi się, że to nerwowe, jednak nie chcę się sugerować, dlatego pytam. Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.

(Powtarzam na wszelki wypadek to co zostało przeze mnie napisane w innym temacie) Dzisiaj ma wizytę u lekarza bo ją taka znajoma pielęgniarka przestraszyła, że to niewydolność serca. Powiem szczerze, że mnie to przeraziło, zwłaszcza, że nie tak dawno mama koleżanki zmarła właśnie z powodu powikłań choroby serca. Wiem, że dopóki nie zrobi wszystkich badań łącznie z tymi kardiologicznymi to nie będzie wiadomo, ale czy ktoś może mnie nieco uspokoić? Czy te objawy na 100% wskazują niewydolność serca? Dodam, że często kaszle po wysiłku, np. wejściu po schodach. Pozdrawiam

Witam ponownie. Mama wróciła od lekarza. Podobno bardzo zbywająca i nieprzyjemna kobieta. Poinformowała mamę, że ma powiększoną lewą komorę serca - jak to ujęła na pół pleców. Dostała skierowanie do kardiologa, ale nic poza tym, żadnych leków, nic. Pozdrawiam