Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Tryb życia po udarze

Ego79

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Mam 31 lat przebywam na terenie Belgii ze wzgledu na prace . 8 marca tego roku dostalam udaru (tetniak wrodzony )...dzialo sie to bardzo szybko najpierw bol pozniej omdlenie a jak sie ocknelam niesamowity bol glowy, nastepnie pogotowie przewiozlo mnie do szpitala po kilku godzinach trafilam na stol operacyjny . Usuneli mi na okres dwoch tygodni czesc czaszki po lewej stronie zaaplikowali dreny i tak spedzilam trzy tygodnie w szpitalu . Po wyjsciu ze szpitala czulam sie dobrze procz leku o wlasne zycie na przyszlosc. Po tygodniu powrotu do domu zaczelam odczuwac bol po prawej stronie jakby nerki okazalo sie ze to jednak skrzepy w plucu . Obecnie biore zastrzyki oraz leki i caly dzien rozmyslam jak dalej zyc czy potrzebuje jakies specjalnej opieki ...specjalnego trybu zycia .Dlatego tutaj pisze poniewaz nie do konca rozumiem lekarzy ze wzgledu na jezyk a niewiedza mnie jeszcze bardziej doluje . Przed tym wypadkiem bylam szczesliwa , wesola i nie zylam w takim strachu jak obecnie . Nie mam kogo zapytac bede wdzieczna za pomoc .

Ponad 30 lat temu mój szwagier miał identyczną sytuację jak ty,żyje do dziś ma 68 lat.Z pół roku odczuwał skutki operacji w taki sposób,że lekko niewyrażnie mówił,bo czuł połowę języka lekko zdrętwiałą.Potem i to minęło. Po operacji był cały czas na rencie,ale ze 20 lat pracował wykonując lekką pracę[bez dżwigania i dużego wysiłku fizycznego.]Bezpośrednio po operacji słyszał też szum w głowie,ale neurolog mu wtłumaczył,że usuwając tętniaką musiał jakoś połączyc te naczynia ,by krew krążyła,więc krew płynęła częściowo ,,inną drogą** i stąd słyszał ten szum .Mam nadzieję,że i tobie wszystko się uda.A nie możesz wziąć kogoś,kto mówi po francusku czy angielsku,by z tobą poszedł do lekarza i wszystko ci przetłumaczył?Może w tym szpitalu pracuje jakiś Polak lub Polka.Denerwujesz się niepotrzebnie z powodu niewiedzy, a może nie ma czym i będzie wszystko OK.Tego ci życzę.I pozdrawiam świątecznie.