Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyników EKG i ECHO serca przy szybkim męczeniu się

jarekwlo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałbym podzielić się z wami moim problemem. Mam prawie 50 lat. Nie jestem okazem zdrowia i już wcześniej odczuwałem zmęczenie przy zwiększonym wysiłku. Nie straszne były kilkunastu kilometrowe marsze czy wycieczki piesze w góry. Niestety zmorą były prace takie jak szlifowanie czy ciecie piłką ręczną. Nawet mielenie mięsa tradycyjną maszynką było problemem. Ręce stawały się sztywne, nabite a serce waliło. Chwila odpoczynku i wszystko wracało do normy. Nieraz też czułem takie dziwne stany jakby duszności czy niepokoju. Towarzyszyło temu lekkie kucie w okolicach serca. W tym roku kupiłem sobie naramienny aparat do mierzenia ciśnienia (może i późno). To taki elektroniczny przyrządzik z środkowej półki. Ciśnienie raczej zawsze miałem w normie. Średni pomiar to 117/78 przy pulsie 65. Ale często podczas pomiarów zapalała się ikonka arytmii. Postanowiłem coś z tym zrobić i poszedłem do lekarza kardiologa. Po dokładnym wywiadzie ( nie palę, alkohol bardzo okazjonalnie, praca fizyczna na zmianach, obecnie brak samochodu, jedzenie raczej rozsądne, może za dużo siedzenia przed komputerem) lekarz zmierzył ciśnienie, osłuchał serce i sprawdził puls. Coś wyczuł i kazał zrobić typowy zapis EKG. Określił anomalie w pracy serca na liczne dodatkowe skurcze. Zlecił mi wykonanie zapisu metodą Holtera i Echo serca. Może najpierw wynik badania Echo serca (w skrócie, bo są według lekarza kardiologa i lekarza wykonującego - dobre). Budowa prawidłowa Zastawka mitralna - obraz prawidłowy Zastawka aortalna - jak wyżej Zastawka trójdzielna - jak wyżej, fala zwrotna - ślad Zastawka płucna - jak wyżej Osierdzie wolne Kurczliwość - symetryczna, funkcja wyrzutowa: 60% Opis dodatkowy: liczne skurcze dodatkowe Wnioski: Wymiary jam i grubość ścian serca w normie. Aparat zastawkowy bez zmian organicznych. Przepływy zastawkowe prawidłowe. Kurczliwość ścian symetryczna, nieupośledzona. Frakcja wyrzutowa ok. 60%. Osierdzie wolne. Teraz wynik Holtera. Max rytm HR 168 Min rytm HR 42 Ponadto wykryto: 1082 pojedynczych nadkomorowych pobudzeń przedwczesnych 0 nadkom. częstoskurczy napadowych 9 tachykardii 1 bradykardii 0 rytmów niemiarowych, przerw, migotań przedsionków, bloków Wenckebacha 13168 pojedynczych przedwczesnych pobudzeń komorowych 0 częstoskurczy komorowych 0 czynnych rytmów komorowych 0 pobudzeń gromadnych 846 bigeminii 119 trigeminii 5 par oraz pobudzeń własnych i tu same 0 (pobudzeń wysymulowanych, pobudzeń zsumowanych, bloków, pobudzeń własnych użytkownika typu 1,2,3. Tak wyglądają moje wyniki. Jestem umówiony na badanie EKG wysiłkowe (bieżnia) Jeśli ktoś mógłby zinterpretować te wyniki, to prosiłbym bardzo. Jarek

Witam, W echo serca nie stwierdzono istotnych zmian anatomicznych, ani zaburzeń kurczliwości w badaniu spoczynkowym - to jest wiadomość dobra. Natomiast w holterze stwierdzono liczne komorowe i nadkomorowe pobudzenia przedwczesne (skurcze dodatkowe). Próba wysiłkowa prawdopodobnie wykaże, czy zaburzenia rytmu są związane z wysiłkiem, czy nie? Warto wrócić z wynikami do swojego kardiologa, żeby ustalić, co robić dalej? Być może będzie podjęta próba leczenia farmakologicznego zaburzeń rytmu. Jeżeli okaże się skuteczna, można będzie na tym poprzestać. Natomiast jeśli leki nie będą skuteczne i będzie Pan miał nadal odczuwalne zaburzenia rytmu, wtedy będzie można rozważyć leczenie zabiegowe arytmii - czyli ewentualną ablację.