Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Cała prawda o nałogach - można z tego wyjść

Gość Oscar

Rekomendowane odpowiedzi

Na początku było tak jak u ciebie. Śmiech, imprezy poprostu beztroska,aż pewnego razu lustro się rozbiło - nie wolno do tego dopuścić. Stany lekowe czasami zanikają ale najczęściej się tyko maskują przybierające inne formy zachowań(agresja, erotomania, depresje itd itd) psycholodzy was posklejają ale wszytko BĘDZIE ZALEŻAŁO OD CIEBIE. Jak już będziesz znów sobą.............Uwierz -przerobiłem wszystkie etapy zaprzestania palenia. Palenie w weekendy, nie palenie papierosów, tylko na imprezach itd itd. Załamanie nigdy nie wróciło i wszytko toczyło się niby normalnie Śmiech, imprezy bo beztroska już nie wróci (zawsze będziesz się obserwował czy wszystko ok), aż do wykrycia u mnie jakieś zmiany na wątrobie-tłuszczenie i coś jeszcze?.Na razie nie wiem co to - lekarze powiedzieli nie ruszać obserwować - zmienić styl życia. Nie ma innej drogi jak NIE PALIĆ. Dla młodych osób może się to wydać bardzo trudne(środowisko, stres i cały ten świat), ale jeśli podejmie się szybciej słuszną decyzje - mniejsze ryzyko narobienia sobie szkody.Samemu sobie trzeba to uświadomić, poprostu dłużej nad tym pomyśleć, poczytać, poznać życiorysy - fajnych ludzi którzy jarali. Przeanalizować co się straci a co zyska. Ja od 4 lat jestem czyściutki, jeszcze nie umieram.Wątrobę regenerowałem w 60% - można, nie słuchajcie lekarzy że się nie da to dołujące podejście do pacjenta nie pomaga.. Zacząłem biegać - robię po 10 km. dziennie do tego warzywka owoce soki. W 2 miesiące od rzucenia palenia nauczyłem się angielskiego w stopniu za awansowanym. Całkiem nieźle sobie radze w MMA - używam kamizelek ochronnych na brzuch. I tak satysfakcja, za satysfakcją, potem jakiś mały dramat i wtedy właśnie trzeba poświęcić się temu co się choć trochę lubi - a jak się nie lubi to trzeba poszukać czegoś co się lubi - byle szybko. Środowisko w którym się przebywa( pisze o ludziach których się lubi a może nawet nie ale coś tam) poprostu wyparuje. Każdy gdzieś zniknie kłótnie, rodziny, wyjazdy poprostu życie- nikogo z nich nie ma koło ciebie 24h na dobę. Dlatego ich zdanie nie ma żadnego znaczenia dla twojego zdrowia . Wyznaczaj duże cele , rób małe kroki, czas nie ma znaczenia jeśli tylko każdego dnia będziesz się kontrolował.Dla człowieka który to ,,lubi *(tak, tak analogicznie uzależnienie podobne do alkoholizmu tylko bez całej tej tragedii dokoła.) zawsze będzie to trudne. Ale bycie naprawdę wiernym swojej duszy i ciału jest naprawdę DUŻO LEPSZE niż alkohol i narkotyki. Trochę się rozpisałem ale niech to przeczyta każdy kto się zastanawia czy rzucić palenie, picie , prace,dziewczynę/chłopaka jeśli cię zatruwają. Odpowiedź jest jedna - time for a change. Pozdrowienia dla wszystkich chorych i zdrowych :)

Witam, Cieszę się, że udało się Panu rzucić palenie papierosów. Można powiedzieć, że każda metodą jest dobra jeśli okaże się skuteczna. Warto jedynie pamiętać, że uzależnienie trwa nadal, mimo, że się już od dłuższego czasu nie pali. Dlatego ważne jest, żeby nie zapalić jednego *pierwszego* papierosa po przerwie. Po pierwszym papierosie większość osób powraca do palenia.