Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zabieg koronarografii

Gość Sandra K.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Sandra K.
Moja Mama prowadzi srednio zdrowy tryb zycia (pali,a takze lubi sie czasem napic) ,okolo stycznia z powodu wysokiego cisnienia krwi stracila przytomnosc i wyladowala na 3 dni w szpitalu. Od tamtej pory musi co jakis czas odwiedzac kardiologa,aby ja zbadal. Ma zaledwie 35 lat,a juz zaczynaja sie u Niej powazne problemy z sercem... W ciagu najblizszych dwoch tygodni w szpitalu maja zrobic Jej koronarografie i zastanawiam sie czy to jest powazny zabieg,i jakie sa powody jego zrobienia (watpie,ze jedynie profilaktyczne badanie). Bylabym bardzo wdzieczna jesli ktos,kto wie z jakich powodow takowe badanie sie przeprowadza i w jakich celach, moglby mi to wyjasnic,bo martwie sie o Moja Mame... Sama tez w przyszlosci chcialabym i zamierzam byc kardiologiem. Z Gory dziekuje.
spójrz na moja wypowiedz z 30.04.br.Jestem po udarze nidokrwiennym mózgu.Jeśli interesuje Cie moja opinia i obecna sytuacja po tzw niby badaniu czyli koronarografii odezwij się na mój e,meil udzielę szczególowej odpowiedzi.Obecnie w szpitalu jeden z profesorów wspomniał,iz w Gdańsku zaczęto przeprowadzać bezinwazyjne badanie.dopiero rozpocznę poszukiwania.Zanim zdecydujecie się proponuje zapoznac się z moim przypadkiem,który nie należy do wesołych i rzec mozna po 2 miesiącach od badania zawalil mi się świat.pozdrawiam
Gość Sandra K.
Tak wiec,moja mama jest juz po zabiegu. Wszystko potoczylo sie bardzo szybko i nawet nie mielismy czasu przemyslec tego wszystkiego. Zabieg miala w piatek,i dzisiaj wyszla ze szpitala. Nie mieszkamy w Polsce,wiec moze ryzyko powiklan jest mniejsze? Narazie boli ja tylko gdy sie rusza,ale to chyba normalne? Droga Wando dziekuje za odpowiedz i przykro mi z powodu tego co Tobie sie przytrafilo.
jak przy kazdym zabiegu tak i przy koronarografii istnieje ryzyko powikłań... ale to rzadkość!! koronarografia jest tak naprawdę badaniem diagnostycznym, pokazuje nam zmiany w np. tętnicach wieńcowych i jesli sa wskazania wykonuje sie zabieg PTCA lub kieruje sie chorego na by-passy... w Polsce też, jeśli nie ma wskazań do dalszego leczenia i nie ma powikłań(duży krwiak) pacjent po koronarografii moze wyjśc do domu nawet na następny dzień ból nogi minie... pozdrawiam