Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyników ECHO serca przy szmerach na sercu

Gość zmartwiona1111

Rekomendowane odpowiedzi

Gość zmartwiona1111

Witam chwila wstępu: jakiś czas temu (trzy miesiące) przeszłam grypę, podczas zwykłego badania lekarz wykrył szmery na sercu. Stwierdził, że może to być przyczyna infekcji i umówił na kontrolę po zakończeniu leczenia grypy. W tym czasie występowały u mnie kołatania serca, czułam że co jakiś czas mi przyspiesza, szybko się męczę, nawet wejście po schodach czy noszenie zakupów sprawia mi problem. Po zwalczeniu grypy zjawiłam się u Pana doktora, który nadal słyszał szmery. Skierował na EKG i Echo. EkG już zrobiłam i jestem ciekawa, czy już można coś na tej podstawie stwierdzić. Wyniki na wydruku są następujące; Ciśnienie RR 105/60 mmHg (ciśnienie mierzono mi tradycyjnie) HR: 80 (1/min) RR: 741 (ms) QRS; 88 (ms) QT: 359 (ms) QTc: 309 (ms) P: 104 (ms) PQ: 130 (ms) Oś P: 14 Oś QRS: 41 Oś T: 14 116 nieregularny rytm nadkomorowy nie występuje naprzemienność P i QRS rytm RR jest nieregularny rytm PP jest nieregularny długość interwału PQ jest nieregularna 420 normogram Niestety wniosków lekarza opisującego nie da się rozczytać... Mam 26 lat, prowadzę raczej intensywny tryb życia (sporo pracuję, ale sporo też się ruszam). O ile to ma znaczenie... Czy na podstawie powyższych można cokolwiek wnioskować? Będę wdzięczna za odpowiedź. Dodam tylko, że takie kołatania/przyspieszenia bicia serca mam do tej pory

Gość Ewa30zToF

Zmartwiona: najlepiej poczekac na echo, bo ono wykryje ewnentualną wadę serca, która mogła pojawić się po grypie (częsta komplikacja). Wyniki musi obejzrec kardiolog i on Ci powie, czy cos Ci dolega, czy nie. Ale nawet gdyby sie okazało, że masz wade serca, nie ma co panikować, bo one też są różne, wszysktie w sumie można korygować, no i można życ normalnie, trzeba tlyko unikać dużych wysiłków fizycznych