Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Silne bóle głowy, mdłości i naprzemienne uczucie zimna i ciepła

Rekomendowane odpowiedzi

Od czasu do czasu, nieregularnie, raz na miesiac, na dwa lub codziennie miewam bole glowy od ktorych az rzygac sie chce. Doslownie. Z bolu leca mi lzy, co wcale nie pomaga, a do tego po kazdej jednej tabletce przeciwbolowej wymiotuje. Bez tabletki tylko mnie mdli. Przewaznie na poczatku tych bolow jest mi strasznie zimno, pozniej goraco. Lekarz twierdzi, ze to na tle nerwowym badz migrena. Ale ja mam niecale 18 lat, i od dobrych kilku migreny? Dziwne. Najpierw czuje sie jakby mi ktor obuchem przylozyl w glowe, pozniej cos strasznie mnie uciska po obu stronach glowy. Jakby ktos mi wlozyl mozg do za ciasnej czaszki. Kiedys faktycznie-wszystko zaczynalo sie od nerwow. Najpierw zlosc, potem bol. Teraz to przychodzi samo z siebie i calkiem niespodziewanie. Nauczylam sie juz, zeby nie plakac ze zlosci czy smutku,bo po takim plakaniu czesto zaczynaly sie bole. Teraz moj nastroj nie ma juz znaczenia. Moze ktos z Was rowniez boryka sie z czyms takim? Nie wiem czy mam kolejny raz nawiedzac mojego lekarza, ktory jak dotad nic mi w tej sprawie nie pomogl, czy moze blagac go o skierowanie na badania? Tylko jakie? Pomozcie prosze,bo z tymi bolami naprawde nie da sie zyc. Aha - Myslalam,ze moze ma to tez cos wspolnego z ciesnieniem - codziennie rano pije kawo na pobudke. Czasem jak nie zdaze, lub po prostu nie mam ochoty, w ten dzien znowu napada mnie bol. Nie zawsze, ale zauwazylam, ze zdarzylo sie tak juz w kilka bezkofeinowych dni.

Paulinko to są po prostu migreny .Wiem że to bardzo dokuczliwe przychodzi bez powodu ot tak po prostu ,Tez cierpiałam na to i musisz pogodzić się z tym Bole były tak okropne że musiałam pędzić nie raz do szpitala o pomoc Nie raz to byłam gotowa żeby mi piłowano czaszkę na żywca żeby pozbyć sie tylko tego bólu. Żadne pigułki nie pomagały to i nie brałam . Tak że trzeba nauczyć się z tym żyć A jak jest przyczyna tego i zapachy jedzenie i stres i pogoda wszystko może wywołać migrenowe bóle .pozdrawiam

To wygląda na migrenę bądz napięciowe bóle głowy ,są one często gorsze od migreny .Spróbuj pobrać ziołowe tab.na uspokojenie i zobacz czy będzie lepiej .Jesli nie to po prostu idz do innego lekarza albo na ostry dyżur do szpitala .Tam zrobią badania typu rezonans i wszystko będzie jasne .

Popieram, wygląda to na objawy typowej migreny. W bólach migrenowych najpierw następuje zwężenie naczyń krwionośnych po czym gwałtowne ich rozszerzenie (mądra jestem bo mi to w końcu lekarz kardiolog porządnie wytłumaczył) i zaczyna się ból. Napisałaś, że masz 18 lat, wiek niestety nie ma kompletnie żadnego znaczenia. Picie kawy - nie wiem jak bardzo, ale można to porównać do leku, który kiedyś miałam, gdzie były dwa rodzaje tabletek. Jeden rodzaj brało się przy pierwszych objawach (ścisk, mroczki itd). On powodował chwilowe, acz gwałtowne podniesienie ciśnienia i migrenę zazwyczaj udawało się powstrzymać. Migreny trzeba się nauczyć, zaobserwować kiedy Cię łapie (u mnie np to po zjedzeniu żółtego sera), czasem faza cyklu ma znaczenie. Po obserwacjach można wyłapać co ją powoduje, ale oczywiście nie jest to 100%.

Z tego co wiem migreny często zaczynają się właśnie w okresie dojrzewania - wiadomo, zmiany hormonalne - tak mi przynajmniej lekarz powiedział bo też się dziwiłam ze mogę miec migreny mając 20 lat :/ no i niestety często się to dziedziczy, więc jak masz migrenowców w rodzinie to są spore szanse że to własnie to...

O tabletkach też słyszałam, sporo czytałam że też mogą te migreny uaktywniać. Czasem pomaga zmiana tabletek a czasem nie. Z tego co piszesz to rozumiem że coś więcej zaczęło wywoływać te bóle poza stresem - powinnaś poszukać tej przyczyny. Jeśli nie tabletki to może coś w diecie? Mi lekarz zalecił kiedyś prowadzenie takiego dzienniczka napadów z zapisywaniem wszystkich okoliczności (w tym co się jadło) i już wiem np że po alkoholu to mam murowaną migrenę...