Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyników badań krwi przy puchnięciu palców u rąk i zmęczeniu

Gość kaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo prosiłabym o pomoc w zinterpretowaniu moich badań. Mam 22 lata, jestem kobietą, nie jestem aktywna fizycznie, stosowałam tabletki antykoncepcyjne przez około 3 miesiące, i plastry antykoncepcyjne około 3 lata, jednak miesiąc temu odstawiłam te tabletki. Skierowanie na badania dostałam z powodu ogólnego zmęczenia oraz z powodu puchnięcia palców u rąk. Podam tylko te wyniki, które odbiegają od normy: - neutrocyty 32,7% ( norma 45,0-70,0), - limfocyty 54,2% (norma 20,0-45,0), - RBC (erytrocyty) 5,28% (norma 4,0-5,0), - PLT 468,0 (norma 130,0-450,0), - MPV 11,2 (norma 8,0-11,0), - PCT 0,52 (norma 0,17-0,35), - transaminaza alaninowa 62,0 (norma 9,0-52,0), - transaminaza asparagininowa 37,0 (norma 14,0-36,0)- uważam, że transaminazy są podwyższone po tabletkach antykoncepcyjnych. Takie wyniki wyszły mi także w czerwcu 2010 roku, ale w normie miałam PLT i transaminazy. Proszę o pomoc w zinterpretowaniu moich wyników, pozostałe, których nie podałam są w normie. Od lekarza dostałam jedynie skierowanie na USG jamy brzusznej z powodu podwyższonych transaminaz.

Wiem, dlatego właśnie odstawiłam je miesiąc temu, bo przed tabletkami stosowałam plastry 3 lata i nie było problemów z płytkami ani z transaminazą. A pozostałe wyniki? W szczególności interesują mnie te obniżone neutrocyty i podwyższone limfocyty. Co to może być? Ginekolog stwierdził nadżerkę, wynik badania cytologicznego w porządku, więc to może być od tego?

Neutrocyty i limfocyty tzn.ich podwyższenie świadczy o stanie zapalnym -zęba itp. A podwyższone Alat i Aspat czyli transaminazy to podrażnienie wątróbki pewnie po pigułkach a nawet po plastrach bo to też ma wpływ .Nie jest całkiem tak że plaster jest bezpieczny bo tak samo wchłania się i jest metabolizowany w wątrobie .

Dziękuję za odpowiedzi. Czyli nie ma powodów do zmartwień? Problem w tym, że takie wartości utrzymują mi się przynajmniej od czerwca, bo wtedy miałam pobranie krwi i już miałam obniżone neutrocyty i podwyższone limfocyty, tylko, że teraz mam jeszcze trochę mniej neutrocytów i troszkę więcej limfocytów. Ale lekarz nic na to nie powiedział.

Odchylania od normy nie są takie duże .Zawsze w morfologii ludzie mają takie odchylenia i lekarze nawet na to nie zwracają uwagi ,jeśli chodzi oczywiście o wartości procentowe tych wszystkich neutro ,eso ,baso i innych .Kup sobie essentiale forte i bierz 2 tabletki 3 razy dziennie .Bardzo dobrze regeneruje wątrobę .Dużo pij żeby rozrzedzic krew ,jeśli palisz to .....pal mniej ...ha ha .No i dokończ te badania i usg . Http://www.eioba.pl/a/1iwf/normy-laboratoryjne