Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ćwiczenia rehabilitacyjne po by-passach

Thady

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę informacji na temat ćwiczeń po bajpasach można znaleźć na stronie www.jaimojeserce.eu Jest tam też informacja o książce - poradniku dla chorych po operacji kardiochirurgicznej z dokładnymi zaleceniami co robić po operacji serca oraz zestawem kilkudziesięciu ćwiczeń (wraz z rysunkami). Książka chyba coś warta, bo została nagrodzona przez Fundację Rehabilitacja Kardiologiczna przy Polskim Towarzystwie Kardiologicznym.

Przepraszam że sie nie odzywałem ale ...(przyczyny obiektywne) tak jak mówiłem wcześniej byłem po operacji w szpitalu sanatoryjnym w konstancinie;rehabilitacja polegała na lekkich ćwiczeniach na materacu -typu nóżka w górę ,nóżka w bik (nie wiem jak Ty,ja miałem specjalną kamizelke) jazda na rowerku ( trening interwałowy -obraz serca monitorowany);ćwiczonka z kijkiem-za plecy oburącz itp.Lekkie kręcenie głowa ,skłony w bok-wszystko takie lekkie duperszmity..... Dziwne że nie kierowali Ciebie na rehabilitację do szpitala uzdrowiskowego... Tak jak pisze powyżej koleżanka -jest sporo takich ćwiczeń w necie ,ale przede wszystkim musi to zlecić rehabilitant !!! Nic na własną rekę... pozdrawiam

Dzieki Bylem u kardiologa pirewszy raz od operacj .Lekarz powiedzia,ze wszystko u mnie dobrze mostek sie zrósł i za 3 m-ce nastepn wizyta.a rehabilitacjepojde dopiero 19 maja i zobacze co on tam bedą serwowa za ćwiczenia.Narazie stram sie spacerowac i nie objda sie, zeby nie przytyć bo moja przemiana matrerii jest niesamowita. Pozdrawiam Tadeusz

Taka rehabilitacja jest najbardziej pożądana bezpośrednio po zabiegu, w pierwszych tygodniach życia z by passami. Byłem operowany w Poznaniu 2,5 roku temu. Wówczas szpital w tydzień po zabiegu wysyłał od razu pacjenta do szpitala rehabilitacyjnego na 14-21 dni. Tam człowiek uczył się od nowa funkcjonować. Ćwiczenia gimnastyczne, spacery, jazda na rowerku, chodzenie po schodach pozwalały stopniowo wracać do dawnej formy. Natomiast zupełnie nie widzę sensu takiej rehabilitacji w pół roku po operacji. Podejrzewam, że już sami wróciliście do formy. Teraz to powinno już być sanatroium poszpitalne. Ja przynajmniej tak miałem. U nas w Poznaniu ponoć nadal tak to funkcjonuje.

Witam Ja sądze, że nie ma tez sensu rehabilitacjia 3 m-ce po operacji. (operacje miałem 11 lutego czas wyznaczony na początek rehabilitacji 19 maj) Czuje sie juz sprawny choć pobolewa mnie od czasu do czasu w klatce piersiowej i ciągle mam w lewej ręce mały palec zdrętwiały. Będąc na pierwszym badaniu po operacji kilka osób tez uskarżalo się na drętwienie palcy w lewej ręce... Pozdrawiam Tadeusz

Tak jeszcze w temacie, napisałeś ze człowiek się uczy funkcjonować od nowa, co masz na myśli? przecież po bypassach nie zanikają funkcję życiowe ;) rozumiem, że jest mniejsza wydolność organizmu, ale nie sądze żeby była aż tak dramatycznie niska żeby od nowa trzeba było się uczyć chodzić, zwłaszcza że podobno ludzie po bypassach wstają już w drugiej dobie po zabiegu.

Tadeusz -tak jak pisalem wcześniej dziwi mnie trochę że nie skierowano Ciebie na rehabilitację zaraz po operacji ( jak mówił mi lekarz do 30 dni).Jak pisałem byłem w Konstancinie - do xxxxxx -tak wstaje się w drugiej dobie - ale przecięta klatka piersiowa ,mostek ;mostek skrecony na druty stabilizacyjne - taka ingerencja i wiadomo osłabienie wymagają powolnej rehabilitacji i tzw ,rozruchu... pozdrawiam

I wlasnie dlatego w cywilizowanym swiecie juz od dobrych kilku lat robi sie operacje bypass metodą midcab - bez rozcinania mostka. Efektt klinicznyten sam a człowiek tak nie cierpi i rehabilitacja nie jest konieczna.. Jest jeszcze supernowoczesna metoda tecab - wogóle są w ciele tylko 4 małe dziurki. W polsce jest do niej sprzęt ale nfz nie zwraca za takie operacje. Koszt np. W czechach ok 30000 zł.