Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Jak oszczędzić na lekach na nadciśnienie i drogich szczepionkach

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!! To znowu ja. Chciałem wypowiedzieć się na temat leków, a zwięźlej podpowiedzieć jak oszczędzić na lekach np. na nadciśnienie tętnicze i dać zarobić Polskim firmom farmaceutycznym. Chorzy tzn. my użytkownicy przeróżnych leków na przeróżne schorzenia dostajemy przeważnie od lekarza leki. Lekarz przypisuje lek i mówi jego nazwę handlową. To samo umieszcza na skierowaniu. Chorzy często, a nawet bardzo często nie interesują się substancjami, które przyjmują. I mówią biorę to i to wypowiadając nazwę handlową leku, który produkowany jest np. w Niemczech. Robiąc tak nie tylko dajemy zarobić farmaceutycznym fabrykom w innych krajach, ale także aptekom. Nie zyskujemy nic poza lżejszym portfelem i ciężarem jaki musimy dźwigać. Należy wiedzieć jaką substancję się przyjmuje, a nie jaki lek bierze. Leki nazywają się przeróżnie, a substancja zawsze jest taka sama. Posłużę się może lekami, które ja przyjmuję, ale tymi droższymi zamiennikami czy jak kto woli przypisywanymi nagminnie przez lekarzy. Otóż jest to Tritace 5mg i Concorcor 2,5mg. Tritace produkowane jest w Niemczech, a Concorcor bodajże w Szwajcarii( nie jestem pewien). Tritace zawiera 5mg ramiprylu, a Concorcor 2,5 mg bisoprololu. Oba leki kosztują dużo drożej od ich Polskich zamienników, a różnią się tylko wyglądem tabletki. Dla przykładu leki, które biorę teraz są tańsze a jest to to samo. Dodatkowo zarabiają Polskie fabryki tj. min. Polfa. Te leki to Piramil 5mg( ramipryl 5mg) i Bisocard( bisoprolol 2.5mg). Ten temat stworzyłem dla ludzi, którzy nie wiedzą i nie są bogaci, każdy grosz odkładając do portfeli i mających rodziny, ale także dla zwykłych chorych młodszej generacji. Wiem, że większość z Was wie, ale nie obrażajcie się proszę, chcę aby wszyscy wiedzieli jak oszczędzić i dać zarobić Polskim fabrykom farmaceutycznym. Może ktoś woli wygląd tabletek itp., ale jeżeli ktoś kupuje leki Polskie lub zamierza zmienić zagraniczne na rodzime niech wpisze w temacie. Wybrałem Polskę:) Przecież substancje są te same, ale nazwy na opakowaniach dużo się różnią. Pozdrawiam serdecznie!!!! Ja na pewno napiszę ,że........... Wybrałem Polskę:)

Gość Ewa30zToF

Billy! Temat przydatny :-) Ceny niektórych leków sa faktycznie koszmarnie wysokie. Ale farmaceuci często sami z siebie mówią o tańszych zamiennikach. Natomiast bardzo ważna jest wiedza pacjenta, jaki lek bierze (czyli jaką substancję czynną), w jakiej dawce, jakie lek ma działania i jakie skutki uboczne może dawać. ja czytam ulotkę każdego leku, choć to nie jest czasemj proste ze względu na bardzo małą czcionke no i chemiczne nazwy substanci czynnej, która zwykłemu śmiertelnikowi nic nie mówi. No i te zaqlecenia, z czym łączyć, z czym nie, tez są napsiane dla lekarzy i farmaceutów, nie dla pacjenta. Ale to juz inny problem.

Temat który poruszyłeś dotyczy wszystkich leków .Zawsze warto pytać farmaceutę o tańsze zamienniki ale niektórzy żle reagują na podłoże leku np. w droższym jest inne i w tańszym jest inne i można różnie na nie zareagować ,dlatego pacjenci często wykupują droższe bo uważają że jak droższe to lepsze .Nie jednokrotnie spotkałam się z opinią że np.Aspiryna Bayerowska jest lepsza od Polopiryny .Hm .Nie wiadomo ile w tym prawdy .Zawsze trzeba wspierać krajowy przemysł .Często lekarze przepisują leki których przedstawiciele bombardują ich długopisami ,reklamami .Oczywiście nie uogólniam ..........Wiadomo reklama dzwignią handlu .Pomyślcie sami ile preparatów jest które zawierają paracetamol -setki -a następne powstają bo wiadomo nowa nazwa to pewnie nowy lepszy lek .W rzeczywistości skład i działanie to samo a cena 2 razy większa bo w ładniejszym pudełku .

Lek wydaje się być ten sam jeżeli chodzi o substancję czynną tj. Ramipril. Nie wiem jakie są tam substancje pomocnicze, ale pewnie jakaś laktoza itp. Czy ten lek jest tańszy? Ile kosztuje? I dlaczego lekarz zamienił firmę i nazwę leku przy tej samej substancji? Może chcial, żeby było taniej , ale to raczej wątpliwe, a może wypisuje ten lek , bo chce dać im zarobić? Kto to wie:) Daj znać!