Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Duszność, suchy kaszel i potykanie serca

Gość Andrzej1979

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Andrzej1979

Witam serdecznie , chciałbym opisać mój przypadek z którym zmagam sie od 5 lat , mianowicie mam duszności suchy kaszel czasami tez potykanie serca w róznych pozycjach gdy leże schylam sie podczas wysiłku , jeżeli chodzi o duszność to nie moge do końca nabrać powietrza a gdy zaczynam coś robić w pracy np. to po chwili odczuwam małe zawroty głowy i musze na chwile usiąść , łykam powietrze jak ryba , nawet teraz jak siedzę t, ale zwłaszcza nasila sie przy wysiłku .Opiszę jak to sie zaczeło i jakie badania robiłem , bo może powinienem zmienić lekarza :), więc moja przeszłość wygląda tak , gdy miałem 22 lata zaczełem ćwiczyć na siłowni no i oczywiście sięglem po sterydy przez jakś czas bylo fajnie rosly mięśnie itp , ale po 2 latach ćwiczenia zaczeły mnie dopadać potykania serca początkowo jak leżalem na lewej stronie póżniej nie zależnie w jakiej pozycji bylem , nawet na silowni , przestalem ontensywnie ćwiczyć, zaprzestalem prania róznych specyfików, dostałem oferte pracy w Niemczech , sezonową pracę, jeżdzilem przez 3 sezony co secon było coraz gorzej nie miałem mocy i doszły dusznosci w ostatnim roku pracy i musiałem wcześniej wrócić do domu , jak przyjechalem odrazu prywatnie do kardiologa echo serca ekg , o to wyniki : Lewa komora : 38mm/56mm Lewy przedsionek : 40mm Aorta : 28 Prawa komora : 23 Mięsień IVS(r) : 9mm Ściana tylna(r) : 9mm Zastawka mitralna : Prawidłowa E/A 2,7 , fala zwrotna : nb, DT : 203 ms Zastawa aortalna : V maks : 1,3 m/s , Fala zwrotna : nb Zastawka trójdzielna : zwiększone wysycenie płatków , V maks : 2,4 m/s , Gradient maks : 23 mmHg , Fala zwrotna : I / II Zastawka płucna ; Prawidłowa , V maks : 0,6 m/s Osierdzie ; Prawidłowe Kurczliwość : Bez odcinkowych zaburzeń kurczliwości Lekarz dał mi isoptin 120 , i kazal brać magnez i powiedział , ze jest z sercem oki , miałem jeszcze zrobiony holter 24, 85235 Qrs*Ow , Średni rytm HR 63 , Max rytm HR 120 , Min rytm HR 41 9 pojedyńczych nadkomowowych pobudzeń przedwczesnych 57 bradykardii 4 pojedyńczych przedwczesnych pobudzeń komorowych Kilka razy wyładowałem w szpitalu bo miałem taa duszność ze myślałem że, sie uduszę , zrobilem test w kierunku płuc w klinice alergologii i pulmonologii , test mialem na bierzni podawali mi jakś do wdychania specyfik po którym niby jakbym miał astme to powinien wywołać ja, ale wszystko w pożadku nie mam astmy , badania podstawowe tez zrobilem , TSH tez prawidłowe , a duszność mam caly czas w ciągu dnia , i zanim zasne to sie meczę musze siadać , w nocy nie raz budzi mnie mocne bicie serca , nie wiem co mam już zrobic , gdyby nie ta duszność to nawet bym nie narzekał bo kołatania serca mam co jakiś czas , nawet dzisiaj na rowerze jezdziłem duszność była , ale gdy sie zatrzymywalem na chwile żeby zlapać powietrze , to odczuwałem mocne bicie serca jakby ciśnienie w sercu czy coś , a ogolnie mam niskie ciśnienie 120 max / 74, puls mam niski 54/63, mam swoj aparat i czasami mierze jak sie żle czuje , ostatnio myslałem ze to tarczyca , bo mam czesto bardzo zimne konczyny rece to jak lód :) i cieżko mi sie rozgrzac , nie wiem co mam zrobic juz , prosiłbym moze ktos ma jakiś podobny problem i mogłby mi cos doradzić , acha brałem tez na niby nerwice przez jakis czas leki , ale nie przynosily efektu Pramolan Xanax, acha mam 32 lata dodam jeszcze , ze strasznie trace na wadze nie wiem dlaczego , chociaż ciesze sie bo przy wzroscie 176 waże 80 kg , a bylo prawie 100kg :P.

Witam mam podobny problem tylko ze ja mam 17 lat tez łykam powietrze jak ryba mam kaszel sychy od ponad roku:( a wyniki badan wszystkie ok no i tez mam dusznosc ale u mnie dusznosc występuje dziennie a jezeli chodzi o potykanie serca to u mnie to występowało na początku objawów teraz najbardziej cierpię na tej dusznosci poniewaz oddycham tak jakby przez chrypkę...:((( Proszę o porady...