Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Skrzeplina w sercu

Gość iwonella89

Rekomendowane odpowiedzi

Gość iwonella89

Byłam przedwczoraj zrobić echo. Lekarz stwierdzi, że w lewej komorze serca jest jakiś ruchomy twór, kołyszący się na strunie. Podejrzewał skrzeplinę. Poprosił do gabinetu inną Panią doktor i próbowali ustalić co to jest. Nie było tego widać z każdym razem tylko pod niektórymi kątami. Zabrali mnie do innego pokoju, na inny sprzęt echo i tam nie było nic takiego widać. Chciał mnie już wysyłać na ostry dyżur kardiologi ale postanowił posłać mnie do jego znajomego, kilka przecznic dalej. Poszłam zrobił echo, powiedział, że nic tam takiego nie widzi, wymiary i wszystko w porządku tylko serce za szybko bije. Na drugi dzien wróciłam do tego pierwszego doktora i na tym sprzęcie na którym było widać to coś, już tego nie było. Lekarz powiedział, że być może rozdzielczość jest za dużo i dlatego to tak było widac. Powiedział, że nic tam jednak nie ma. Mnie to jednak nie przekonało, w związku z tym mam pytanie: czy skoro w dwóch aparatach a na drugi dzień na wszystkich już aparatach nie widać żadnych skrzeplin to mogę być 100% pewna, że nic nie mam w sercu? Czy moze być taka sytuacja że człowiek ma skrzeplinę, której nie widać na echo? Jestem przerażona, prosze o pomoc. Niestety prywatnie nie da się nigdzie zrobić echo przezprzełykowego.

Sprawa wygląda dziwnie. Teoretycznie, jeśli faktycznie była skrzeplina to mogła się urwać. Jeśli masz wątpliwości i nikt nie chce Ci pomóc, spróbuj znaleźć laboratorium i wykonać badanie d-dimerów (z krwi). Podwyższony poziom może, ale nie musi, wskazywać na skrzeplinę. Nie wiem czy badanie będzie miarodajne, ale w tej sytuacji to jedyne co przychodzi mi na myśl.

Gość iwonella89

Strasznie się boje, że mam tą skrzeplinę. Sama już nie wiem co o tym myśleć. Zrobię te d-dimery. Nikt nie wie na ile miarodajne jest echo przezklatkowe? A dlaczego u Ciebie robili oba echa jednego dnia? Czy w echu przezklatkowym było coś widoczne? A co wyszło w echu przezprzełykowym?

Jak pisałem echo przezprzełykowe jest bardzo miarodajne.Mnie robiono echa przed kardiowersją( aby wykluczyć skrzepliny)...echo zwykle nie daje pełnego obrazu( tak mówił lekarz co je robił) do określenia skrzeplin Szkoda że lekarz nie wysłał wtedy Ciebie na ostry dyżur-może by zrobili przezprzełykowe ( ale przy nim musisz byc absolutnie na czczo). pozdrawiam

Gość iwonella89

Wyniki w normie 0,25 w zakresie 0,0 do 0,50. mam jeszcze jedno pytanie, wszędzie pisze że d-dimery są pomocne przy diagnostyce zakrzepicy żył głębokich a dokładniej wszyscy wszędzie pisza o zakrzepach w nogach. Czy te d-dimery pomagają także w wykryciu skrzeplin w sercu?? W poniedziałek spróbuje uderzyć do takiego szpitala z pytaniem czy zrobia mi prywatnie echo przezprzełykowe. Ale wątpie....

Gość iwonella89

Do ani: echo robiłam ponieważ mam skurcze dodatkowe komorowe i chciałam sobie sprawdzić czy z sercem wszystko ok. Pomyślałam sobie zrobię echo i holter i z wynikami pójdę po pomoc w tych skurczach do kardiologa. Wiecie nie chciałam płacić niepotrzebnie 2 razy za wizytę bo wiem że i tak by mnie skierował na to badanie. Ostatnio nasiliły się te moje skurcze komorowe więc zaczęłam szukac pomocy =/

Bardzo mądrze zrobiłaś. Poszukaj dobrego kardiologa, który przepisze leki. Tylko nie stresuj się teraz dodatkowo, echo przezklatkowe może oszukać, prawda jest taka, że nie każdy lekarz umie dobrze odczytać to co widzi (niektórzy umieją się nawet do tego przyznać). Stres tylko nasili Twoje dolegliwości. Jeśli nie masz zaufania do tego lekarza, u którego byłaś to go zmień, nie wiem skąd jesteś, ale w internecie można znaleźć specjalistów w każdym zakątku Polski, tu na forum też jest wielu polecanych. I nie stresuj się. Jeśli by coś faktycznie było, to podejrzewam, że wyszłoby to w wynikach, które zrobiłaś.

Gość iwonella89

Tak tylko wiesz jak to jest. Z kasy chorych jak byłam pytać o wizytę do kardiologa czeka się, uwaga - - 8 MIESIĘCY-- nie wierzyłam własnym uszom. A kasy też nie mam nie wiadomo ile żeby co chwile chodzić po kardiologach, tym bardziej, że teraz czeka mnie zrobienie badań krwi ok 40zł, zrobienie próby wysiłkowej 100zł, kolejna wizyta u kardiologa 130zł. A dopiero co wydałam 300zł (echo, holter i wizyta). Niestety w Polsce chorowanie jest kosztowne. Można by zapytać po co płacisz za to wszystko a no po to, że kiedy przyszłam do mojej lekarki i powiedziałam jej o swoich objawach, ona na podstawie 2 minutowego ekg (na którym nic nie wyszło - bo wiadomo jak to jest z arytmiami) uznała, że nic mi nie ma i nie widzi potrzeby pogłębiania diagnostyki. Na moją prośbe o skierowanie do kardiologa powiedziała, że nie możne mi go dać bo nie ma do tego podstaw. Poza tym uznała, że jestem za młoda na chorowanie na serce i na pewno mam nerwicę.

Gość iwonella89

Zapomniałam napisać o jeszcze jednej rzeczy. Na początku marca miałam następującą sytuacje: spałam, obudziłam się około 23, wstałam z łóżka i tak trochę kręciło mi się w głowie, byłam tak lekko zamroczona, stanełam przed lustrem zapaliłam światło i zobaczyłam, że mam duże źrenice które w ogóle nie reagują na światło. Czułam się dziwnie, mój chłopak stwierdził, że to nie jest dobry znak i zadzwonił na pogotowie. Przyjechali próbowali dociec jakie narkotyki zażyłam, oczywiście żadnych nie brałam, nie kręcą mnie takie rzeczy, nie pije nawet kawy i od pół roku nie pale papierosów. Powiedzieli, że to ze zdenerwowania ale przecież to niemożliwe bo ja zaczęłam się denerwować dopiero kiedy mój chłopak stwierdził, że coś jest nie tak. A już się obudziłam z takimi źrenicami. Dostałam hydrksyzynę w małej dawce i położyłam się do łóżka, po mniej więcej dwóch godzinach źrenice zaczęły troszeczkę maleć. Rano kiedy wstałam było już wszystko ok. Co to mogło być??

mam pytanie , mój partner leży na intensywnej terapii czeka na sztuczną komorę serca a dzis się dowiedziałam że ma skrzep w sercu i z operacjii nici jak przezyje weekend może w pon coś się wydarzy jesli nie, to nie bedzie długotrwałej reanimacji pomocy