Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Obniżanie ciśnienie rozkurczowego i utrzymywanie wysokiego skurczowego przy lekach

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Mam 34 lata i od roku borykam się z pewnym problem. Dotyczy on ciśnienia skurczowego krwi. Jest za wysokie. Regularne mierzenie ciśnienia pokazuje wyniki min. 150-155/70-80. Byłem u kardiologa który przepisał mi Oxycardil 120 po pół tabletki rano i wieczorem. Problem polega na tym, że ciśnienie spada ale dolne i obecnie kształtuje się na poziomie 140-145/60-65. Mam pytanie czy ktoś się spotkał z takim problemem ? Co może być przyczyną i jak się za to zabrać żeby było ok. Proszę o pomoc. Pozdrawiam

Przeczytaj :,, niefarmakologiczne sposoby leczenia nadciśnienia**.Oraz ,,dieta obniżająca ciśnienie**.Dziwię się,że lekarz na nadciśnienie lek ci dał.Nie lepiej w sposób naturalny z tym sobie poradzić?Nalewka z jemioły ,dieta,dużo ruchu,nie palić ,nie solić,, nie ćwiczyć na siłowni[ćwiczenia siłowe podwyższają ciśnienie],nie pić napojów energetycznych., schudnąć[jeśli jest z czego].Codzienny systematyczny wysiłek fizyczny może unormować ciśnienie.Może warto spróbować,a jeśli nie pomoże to dopiero się brać za leki.?Najlepsza jest jazda na rowerze,pływanie,marzszobieg czy bieganie.

Ja odkąd biore leki to zawsze mam tak, że jeśli już skacze ciśnienie to mam wyższe dolne. Tera dostałem drugi lek i dolne mam poniżej 60 zwykle, a górne poniżej 130. Ale jak już widze żę mam cos typu 129/59 ide biegac. Pol godziny pobieganiu ciśnienuie wynosi do 110/60 Także ja se tak z tym radze. To jest dosyć częsty problem, ale ciesz się ze to górne a nie dolne, górne to da się przeżyć a dolne to już powazniejsza sprawa