Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Diagnostyka pozawałowa przy uczuleniu na kontrast

Gość magda w75

Rekomendowane odpowiedzi

Gość magda w75

Mój Tata (59 lat) 2 miesiące temu poszedł na rutynowe badania i wyszedł przebyty zawał (!) Lekarz zalecił koronarografię. Tata dobrze się czuje, prowadzi spokojny tryb życia, nie pali, nie pije, ćwiczy tai chi, dobrze się odżywia, nie ma nadwagi. Informacja o zawale bardzo nas zaskoczyła, natomiast Tata jest uczulony na kontrast (przeżył szok po podaniu kontrastu przy tomografii - opuchlizna, wysypka, omdlenia) i nie chcemy zgodzić się na koronagografię, która w takim przypadku może grozić śmiercią. Są dwie opcje - czekać, robić co roku badania, obserwować organizm albo ryzykować. Wolimy oczywiście opcję pierwszą, ale może są jakieś inne metody diagnozy? Czy są bezjodowe środki cieniujące? Czy można pozyskać jakieś informacje jak przebiegała koronarografia u osób uczulonych na kontrast? Jakie jest ryzyko?

Jestem uczulona niemal na wszystko. Wziewnie, pokarmowo, kontaktowo, na jad osy, na leki. Cudem przeżyłam dwa wstrząsy anafilaktyczne. Dodatkowo choruję na mastocytozę. Panicznie bałam się kontrastu podawanego podczas koronarografii. Bałam się tak bardzo, że wykupiłam sobie miejsce na cmentarzu, uszykowałam ubranie do trumny i załatwiłam wszystkie sprawy spadkowe. Na 100% byłam pewna wstrząsu. Dzięki Bogu wszystko poszło w porządku. :))) Zostałam w tygodniu poprzedzającym zabieg przygotowana końskimi dawkami hydrokortyzonu i encortonu. Przed zabiegiem podano mi maleńką ilość kontrastu i czekano na efekt. Nic się nie działo i zabieg odbył się bez powikłań anafilaktycznych.