Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Badanie magnezu w pełnej krwi lub erytrocytach

Gość piotrek320

Rekomendowane odpowiedzi

Gość piotrek320

Popularny pomiar w surowicy jest nic nie warty bo w niej znajduje się tylko 1% magnezu w organiźmie. Widziałem takie badania (w pełnej krwi=Vollblut) w niemczech, koszt 90 euro oraz w jednej polskiej firmie z krakowa za 480zł (analiza minerałów z pełnej krwi), koszt kosmiczny, i jeszcze dochodzi konieczńość wykonania testu 2-3 razy w trakcie leczenia. Najlepiej żeby badanie możliwe było we Wrocławiu.

Ale po co będziesz robić takie badania?Przecież oznaczając mg we krwi obowiązują normy właśnie z surowicy krwi ?Myslę że nic ci to nie da .Zdrowy ,normalnie odżywiający się cżłowiek nie potrzebuje żadnej suplementacji magnezu .Zdrowy oczywiście w sensie organicznym a nie np.mający nerwicę albo ciężkie wady .

Gość piotrek320

*Zawartość magnezu jak i innych biopierwiastków w osoczu jest prawie stała, ze względa duże właściwości homeostatyczne krwi. Oznaczanie, więc magnezu w tym materiale, choć rozpowszechnione w praktyce klinicznej, ma małą wartość diagnostyczną. Także i z tegzględu, że, w ograniczonym zakresie informuje o jego zawartości w innych tkankach.* www.aptekabatorego.pl/magnez.pdf

Jakby tak człek podchodził do sprawy to żadne wyniki nie miałyby sensu .Pamiętaj że normy książkowe są tez umowne i nie znaczy to że ktoś kto ma np. Ob 50 jest ciężej chory niż ten który ma 2 i może mieć 3 nowotwory ....Tak więc nawet jak oznaczysz ten poziom mg w tkankach albo erytrocytach to i tak możesz nie wiedzieć co jest grane .Osobiście nie słyszałam o takich badaniach a cena ich jest porażająca i pachnie mi tu jakimś owijaniem w bawełnę .Zawsze coś rzadkiego i drogiego jest dla mnie fanaberią .