Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysokie tętno, kołatanie serca i budzenie się w nocy

coco1883

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam 21 lat, od pol roku zauwazylam wysoki puls tzn, czasami wynosi 80 czasami 120 nawet jak wysilek nie jest zbyt wielki. Czasami czuje tez lekkie kolatanie serca, mialam problemy ze snem, budzilam sie czesto w nocy lecz tak naprawde nic konkretnego sie nie dzialo oprocz jakiegos takiego niepokoju wewnetrznego. Cisnienie jest ok. Sa to objawy tarczycy ale zrobilam TSH i jest ok, ale nie zrobilam FT3 FT4. Czasami odczuwam tepy bol po stronie serca, czasami mnie cos zakluje ale nie sa jakies silne. Chcialabym zazanaczyc ze zaczelo sie to mniej wiecej jak zaczelam brac pigulki antykoncepcyjne przy drugim opakowaniu pol roku temu ale juz nie biore 3 miesiace a dalej jest cos nie tak. Mialam tez pol roku temu okres, gdzie wzielam pewna uzywke i tez pojawily sie po paru dnaich te problemy z sercem. Ale od pol roku nic nie biore, rzucilam nawet palenie, po alkoholu czuje sie raczej ok. Naczytalam sie duzo tez o nerwicy serca. Zastanawiam sie czy nie popadam w paranoje ze sobie cos wkrecilam bo tak naprawde nic konkretnego mi nie dolega ale jednak ta arytmia mowi sama za siebie a ja czuje ciagly niepokoj. Prosze o odp. Dziekuje

Witam, Warto zrobić holtera, czyli 24-godzinny zapis EKG. Wtedy będzie można dokładnie zobaczyć jakiego rodzaju zaburzenia rytmu występują u Pani. Warto sprawdzić poziom potasu we krwi. Przy niskim poziomie potasu znacznie częściej pojawiają się zaburzenia rytmu. Lepiej nie korzystać więcej z używek i preparatów antykoncepcyjnch, po których zaczęła mieć Pani opisywane dolegliwości.