Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyników profilu lipidowego

Gość nowy20

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Czytam forum i nie wiem co robic. Ostatnio robiłem badania ogólne - wyniki: Cholesterol - 193 - HDL - 27.2 - LDL - 119 Trójglicerydy - 232 ALAT - 57 AspAT - 28 Glukoza - 98 Mam 38 lat. Dostałem lek na 6 miesięcy LIPANTHYL supra 215 mg (1 raz na dzień) Komu wierzyc Brac leki czy nie. Co dalej POZDRAWIAM

To średnie (140/90) nadciśnienie to po braniu tego leku. No to panowie do roboty. Dietka i ruch. Tylko najgorsze że zaczyna się sezon glilowy - karczuś, kiełbaska,żebereczko. Nie będę dalej wymieniał bo już mnie boli. Pozdrawiam

Trójglicerydy baaardzo podwyższa alkohol.Palenie przy podwyższonym cisnieniu jest wykluczone.Zapoznaj sie z dieta obniżającą cholesterol i tak się odżywiaj.Z 230-tu uważam ,że można obnizyć trójglicerydy ziołowym cynarexem,odżywianiem i codziennie godzinę intensywnego ruchu.Ruch też podwyższa HDL.Co ci szkodzi najpierw spróbowac naturalnych metod.? Ale widze ,że jesteś miłośnikiem grila i piwka. Jeśli myślisz, że biorąc leki na cholesterol i zyjąc jak do tej pory--- robisz dobrze dla twego zdrowia,to grubo się mylisz.Mam w rodzinie cholesterolowca i wiem, że wszystko się da zrobić,jeśli się chce.Miał HDL -26,a podwyższył na 52. Trójglicerydy z ok. 230 na ok.100.I do dziś nie bierze tabletek.Tylko cynarex.,oliwę z oliwek,je nasiona słonecznika,dyni,wiesiołek,ryby ,otręby i wszystko ,co trzeba. Przez chyba 4 miesiące brał lek na cholesterol,po którym tak go bolały mięśnie,że nie mógł wejść do autobusu.A CK-kinaza kreatyny skoczyła mu kilkakrotnie powyżej normy,co świadczy o uszkodzeniu mięśni.Teraz pływa przez cały rok i ma się dobrze.Musisz przyjąć do wiadomości fakt,że twój organizm ma tendencje do nadciśnienia i podwyższonego cholesterolu i musisz uważać ,co jesz i dużo się ruszać.Ja nie zwracam uwagi ,co jem ,a mimo to, mam ciśnienie i chol. idealne.To chyba już taka rodzinna predyspozycja.Abyć nie padł za parę lat na zawał czy udar musisz o siebie szczególnie zadbać.Chyba ,że wybierzesz życie krótkie,ale ,,róbta ,co chceta**. Twój wybór.