Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zawroty i bóle głowy, zaburzenia oddychania przy niedoborze potasu

Gość mariusz98

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj, Mam 22 lata i choruję na hipokaliemię (ciągły niedobór potasu). Mój problem z potasem początkowo objawiał się codziennymi, silnymi bólami głowy, ciągłym zmęczeniem, zawrotami głowy i dusznościami. Potem doszło do problemów z równowagą i upadków bez powodu. Następnie doszło do omdleń i zaników pamięci. Lekarze poderzewali u mnie guza mózgu, ale badania to wykluczyły. Rok później trafiłam na OIM oddziału kardiologicznego, gdzie wykryli u mnie bardzo niski poziom potasu i stwierdzili, że choruję na hipokaliemię. Mój pobyt w szpitalu mógł być spowodowany również tym, że mam wadę serca. Jeśli masz niedobory potasu, to podejrzewam, że to jest chwilowy stan. Na obniżenie potasu wpływają stres, picie kawy, alkoholu i energetyków. Możesz zrezygnować z tego na pewien czas:) Możesz podwyższyć sobie potas poprzez sok pomidorowy. Z suplementami zawierającymi potas i magnez musisz uważać-zażywać dawkę zalecaną przez lekarza lub jest na opakowaniu, ponieważ zarówno niski jak i wysoki poziom potasu jest niebezpieczny dla zdrowia. Pozdrawiam:)

Witaj, Sok pomidorowy możesz zawsze pić, ponieważ to jest naturalne źródło potasu (nie niszczy ci żołądka) i nie zawiera on takiej dużej ilości potasu jaka można znalezieść w lekach. Jest on w pełni bezpieczny, ponieważ polecany jest on kobietom w ciąży i często również chorym na serce. Jeśli nie chorujesz na duże niedobory potasu, to sok napewno przyniesie ci efekty. Uzupełni Ci braki spowodowane stresem, czy nadmiernym piciem kawy. Jeśli, chodzi o dokończenie zażywania leku ze stycznia, to bym ci poradziła kontrolne badanie potasu. Wtedy będziesz miał pewność, co do poziomu twojego potasu. Nie ma sensu bez powodu faszerować się lekami. I jeszcze pytanko, czy to był suplement diety, czy lek, bo to jest ogromna różnica. Pozdrawiam