Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyniku EKG przy zamroczeniach podczas podnoszenia się

Gość stranko

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstępie chciałbym powiedzieć, że to ekg zostało zrobione *amatorsko*, w ramach laboratorium na politechnice badaliśmy swoje ekg, elektrody mieliśmy przyczepione koło nadgarstków i kostek (razem 4). http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/053bbd79da5c48a3.html Przebieg mojego ekg niepokoi, bo pojawia się 1 kiepski *impuls* nie wiem jak to się opisuje medycznie ;P. Zignorowałbym to (zaliczył do błędów pomiarowych), ale w każdym przebiegu pojawiał się co najmniej 1 taki impuls :/ cała reszta wygląda dobrze, więc i ekg jest raczej prawidłowe. Podkreśliłem fragment mnie interesujący. Dodam jeszcze, że czasami, gdy szybko się podniosę, to mnie na moment zamracza, ale nie wiem czy to naturalne, czy nie bardzo. Jestem aktywny fizycznie (siłownia, kick-boxing) i nie odczuwam jakiegoś dyskomfortu podczas ćwiczeń. Miałem badania sportowe robione chyba z 3 lata temu, podczas badania ekg, powiedziano mi, że *przy silnych wysiłkach pojawiają się dodatkowe, małe skurcze, ale nie ma się czym martwić*. Tak czy inaczej pójdę na badania specjalistyczne, tylko zgubiłem książeczkę zdrowia studenta i może mi to zająć trochę czasu, a sądząc po naturze mojego problemu (wolałbym mieć np. grypę :/) jestem całkiem mocno zaniepokojony. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Owszem rowniez od lekarzy slysze ze dodatkowe pobudzenia sa nie grozne nawet gdy wystepuja jeden za drugim albo nawet gdy pojawiaja sie dwa pobudenia po prawidlowym impulsie. i mozesz czus takie zamroczenia przy naglych zmianach pozycji. tez podobnie miewam tyle ze gdy tego jest duzo to te zamroczenia oslabiaja. niewiem czy takie ekg jest wiarygodne ale jesli wczesniej badania to potwierdzily to cos zaczyna sie dziac, z wiekiem bez odpowiedniego leczenia to moze sie pogarszac ale do tego tez jest wazny tryb zycia, niestety wielu z znas jest zaganianych...tez jestem madra po szkodzie he he

A mierzyłeś ciśnienie,może za niskie masz?A morfologia, z rozmazem i OB?To trzeba koniecznie zrobić.I przypomnij sobie czy nie zajarałeś jakiegoś goowna i od tego ci serce fiksuje.....Nie pij napojów energetycznych i coli [cofeina].Kup sobie magne B6.I melisę.