Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Przerost mięśnia lewej komory serca i zwłóknienie płatka mitralnego

chora

Rekomendowane odpowiedzi

zrobiono mi echo serca ale wizyte u kardiologa mam odległa prosze kogos o interpretacje tego badania bo bardzo sie boje ,mam tez nerwice co jeszcze bardziej mnie przytłacza .z góry dziekuje za odpowiedzi! jamy serca niepowiększone,ale graniczne wymiary lewej komory serca,granicznie powiększona prawa komora serca .przerost miesnia lewej komory serca zwłaszcza przegrody miedzykomorowej.kurczliwośc globalna dobra,bez ewidentnych zaburzen kurczliwosci,choc słaba wizualizacja echokardiograficzna(utrudnia interpretacje).drobne zwolkinie płatka mitralnego przedniego,dobra funkcja tej zastawki.im- łagodna.it-łagodna.bez cech nadcisnienia płucnego.czynnosc rozkurczowa dobra.mozliwy mały przepływ w vsd.w czesci błoniastej.turbulentny przepływ w drodze odpływu z lvot,bez patologii w przepływie.osierdzie sladpłynu za tylna sciana.. prosze o szybkie odpowiedzi

Witam, Bardzo dobrze, że spodziewa się Pani konsultacji kardiologicznej. Należy wyjaśnić, czy rzeczywiście ma Pani ubytek przegrody komorowej i jeżeli tak, to czy ma on istotne znaczenie kliniczne? Jeżeli ma Pani nadciśnienie tętnicze, to prawdopodobnie jest ono przyczyną przerostu mięśnia lewej komory. Być może kontrolne echo będzie potrzebne, nie tylko przezklatkowe, ale również przezprzełykowe. Zadecyduje o tym kardiolog.