Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból serca i żeber po wysiłku przy klikaniu płatka zastawki

Gość Kamil 16lat

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Kamil 16lat

Witam. Moja historia zaczyna się na początku tego roku szkolnego, kiedy to podczas zajęć wychowania fizycznego doznałem bólu w okolicach żeber. Ból nie był tak silni, żebym musiał się zatrzymać, dalej biegłem truchtem. Postanowiłem iść z tym do lekarza. Okazało się że nie wiadomo co mi jest (mogłem się tego spodziewać) i lekarz wypisał mi zwolnienie z WFu na semestr. Wszystko było ok, nie ćwiczyłem, więc było powodu by mnie coś bolało. Czasami zdarzał się ból, mimo że nie ćwiczyłem. Tak sam z siebie. Sytuacja się zmieniła kiedy w ostatni wtorek, kilka godzin po ćwiczeniach. Przed pójściem spać doznałem nasilonego bólu w okolicach serca. Postaram się go opisać. Raz boli mnie z lewej strony klatki, raz z prawej. Średnio raz na miesiąc(jeśli nawet nie jestem po wysiłku). Przy, powiedzmy 60% oddechu, skręcaniu, pochylaniu, siedzeniu, leżeniu ból się nasila i zaczyna mnie kłuć. We wtorek miałem przez jakiś czas (10min) problemu z pełnym wdechem, ciężko mi było nawet mówić. Wziałem Ketonal, ból ustąpił. Do ostatniej, wczorajszej wizyty u lekarza myślałem że mam najwyżej coś w stylu neuralgii międzyżebrowej* lecz lekarz dosłuchał się u mnie *słabego klikania zastawki*. Zlecił EKG, które niczego nie wykryło. Dał mi skierowanie na Echo Serca. Zobaczymy, może to badanie na coś nakieruje. Tak czy siak serce może tylko wspomagać ból w okolicach lewego płuca, bo bywa, że boli mnie też prawa strona. [obrazek 1, pokazane gdzie mnie boli http://i.imgur.com/7rwWw.gif ] 1.Czy to może być neuralgia międzyżebrowa? 2.Czy serce ma coś wspólnego z tym bólem? 3.Czy mogę zażywać Ketonal? Dodam, że jestem w wieku 17 lat, nie mam żadnej nadwagi, nie jestem jakoś specjalnie umięśniony, lekko przygarbiony, nie palę, nie pije, rzadko przebywam w zadymionych pomieszczeniach, zdrowo się odżywiam. Pozdrawiam serdecznie i liczę na Wasze odpowiedzi.