Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Trenowanie tenisa stołowego przy wysokim ciśnieniu u młodej osoby

Petowa23

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Na początku chcę opisać wam mój problem, który zaczął się 6 lat temu. Mając 17 lat czułem się świetnie, ćwiczyłem na siłowni 4 razy w tygodniu (poniedziałek, środa, piątek i sobota), we wtorki i czwartki trenowałem w klubie tenis stołowy ( 3 liga ). Nigdy nie miałem problemów z ciśnieniem aż pewnego dnia idąc do szkoły poczułem silny ból w tyle głowy, który po upływie kilku godzin nasilał się coraz bardziej. W szkole pielęgniarka zmierzyła mi ciśnienie i miałem 160/90, czułem się fatalnie. Później po wizycie u lekarza pediatry ( ciśnienie wtedy miałem 140/90 ) dostałem skierowanie do szpitala. W szpitalu spędziłem 3 tygodnie, przez ten okres zrobiono mi wiele różnych badań takich jak EKG, echo serca, EEG i również inne badania związane z nerkami i ich pracą. Po upływie 3 tygodni wypisali mnie ze szpitala i nie postawili żadnej logicznej diagnozy, ponieważ wszystkie badania wyszły dobrze. Obecnie mam 23 lata, mierzę sobie ciśnienie 2 lub 3 razy w miesiącu, zawsze oscyluje ono w granicach 140/90. Moje pytanie jest następujące czy powinienem udać się do kardiologa i spróbować leczyć te ciśnienie czy też nic nie robić jak do tej pory ? I drugie pytanie które jest dla mnie bardzo ważne, aktualnie gram w 3 lidze tenisa stołowego trenuje 3 razy w tygodniu ( czasem treningi są naprawdę wyczerpujące ), więc czy powinienem dalej grać bez obaw czy raczej darować sobie to ?( dodam, że ja podczas treningów i innego rodzaju wysiłku fizycznego czuję się dobrze )

Prawdą jest,że ćwiczenia siłowe podnoszą ciśnienie,a picie przy tym napojów energetycznych ,a co gorsza branie czegoś na pryrost masy mięśniowej tez nie jest bez znaczenia....Być może to ciebie nie dotyczy...Przeczytaj sobie na temat:,,niefarmakologiczne sposoby leczenia nadciśnienia.

Jeśli trenujesz siłownie sobie odpuść. Natomiast tenis stołowy napewno możesz uprawiać, polecam też bieganie oraz inne formy spędzania aktywnie czasu, tylko żeby to nie były sporty siłowe. Twoje ciśnienie nie jest takie złe, ale masz tendencje do skoków w góre, jeśli nie zaczniesz się leczyć na to farmakologicznie lub też niefarmakologicznie (tak jak wyżej ktoś napisał) to Ci się po pierwsze to może pogłebić, a dwa może spowodować wiele różnych dolegliwości, które nie leczone nadciśnienie wywołuje u człowieka. Po treningu zawsze ciśnienie spada, zresztą wysiłek poprawia ukrwienie serca i a co za tym idzie jego praca staje się lepsza, więc jest zalecany przy nadcisnieniu ale tylko i wyłącznie unormowanym.