Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nasilenie arytmii po zjedzeniu ciastka o długim terminie przydatności

irekk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Nie wiem, czy ja już piszę głupoty, czy to zbieg okoliczności, nie wiem co ma z czym wspólnego - ale zauważyłem, że po zjedzeniu sztucznego ciastka, wafelka o długim terminie przydatności do spożycia - nasila mi się arytmia. Mam komorową i nadkomorową. Oczywiście jak pójdę do lekarza wyłapać na EKG to już nic się nie udaje, a w najlepszym przypadku 1 pobudzenie. Jak wrócę do domu to przez 1 minutę i 5 razy - i tak godzinami . Już kilkakrotnie to zauważyłem. Może to zbieg okoliczności , już sam nie wiem jak z tym żyć. Kilka dni wydaje się, że jest kilka, kilkanaście na dobę, a są dni że 5 na minutę. Jak to wytrzymywać? A przy okazji arytmii pokazuje mi się jakiś taki dziwny odruch, jakby odbijania się gazów z żołądka? Nie wiem o co w tym wszystkim chodzi. Jedni lekarze mówią, że to nie jest groźna arytmia. Po jakimś czasie jak zjem coś normalnego, arytmia zmniejsza się. Czy ktoś mi powie o co w tym chodzi? Pozdrawiam wszystkich, życząc zdrowia.

Rzecz jest prosta: jak ci coś szkodzi,to tego unikaj.I nie rób zakupów w wielkich sklepach ,które sprzedają tani szajs.Ja nawet kisiel sobie sama robię.I wcale to nie trwa dłużej niz gotwanie kiślu z torebki.Ale pzrynajmniej wiem ,co jem.Radzę ci robić to samo.Jak najwięcej naturalnej żywnosci.Ja na przykład kupuje 4,5 litra mleka prosto od krowy-pełną dużą butlę po wodzie mineralnej.Stawiam w garnku na zsiadłe.Z tego zbieram śmietanę i robię masło.Robię w ten sposób,że wlewam śmietanę do 2-litrowego słoja,zakręcam i potrząsam nim,aż sie zrobi śmietana,co trwa z 10 minut[musi być temperatura pokojowa.Ze zsiadłego mleka robie twarożek,podgrzewając je na małym ogniu,a potem na sitko.I do picia jest serwatka i maślanka. Suma ,jaka płacę za mleko jest identyczna z tą,jaką bym zapłaciła w sklepie za masło i ser,a nawet nieco mniejsza.Tylko jakość nie ta sama.

Ja mam to samo,wszystkie ciastka z masami powoduja takie objawy u mnie. Twoje dolegliwości przypominają mi wykryty u mnie refluks. Nie wiem do dnia dzisiejszego jakie to ma przełozenie na arytmie ten dziwny refluks. Dodatkowo mam uczucie zatykania jakis przewodów, czy żył na piersiach. Czasem jest mi zimno i ziewam.

Ja ostatnio mam arytmię po każdym bardziej obfitym posiłku. Bardzo mocno mi się też odbija. Podobno, żołądek i przepona uciskają nerw błędny, który odpowiada za przewodzenie impulsów w sercu. No i poza tym mam nadkwaśność, z którą od roku nie mogę sobie poradzić.Może ktoś ma jakieś cudowne sposoby, bo mam wrażenie że ta arytmia to od żołądka.

Minęło dużo czasu od ostatniego postu, ale dodam, że mam to samo - arytmię po jedzeniu, gwałtowną, często przez kilka minut brakuje co 3 uderzenia. Na Holterze wyszło 1500 pobudzeń nadkomorowych i tak samo kardiolog mówi, że to niegroźne. Odczucia mam identyczne jak napisali poprzednicy. Poza tym od dzieciństwa mam przepuklinę rozworu przełykowego, a więc i reflux - które predestynują do takich zjawisk. To mnie uspokaja, że nie ma nic bardziej groźnego, ale potwierdzam - koniecznie w takich przypadkach trzeba schudnąć i jeść małe i zdrowe posiłki, bo reflux przeszkadza i w pracy płuc i serca.