Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból za mostkiem i uczucie ucisku na klatkę piersiową przy tachykardii

malina1013

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam problem z moim serduszkiem. Od ok 2 lat mam zdiagnozowaną tachykardię, która pojawia się u mnie zarówno w wyniku wysiłku jak i silnych emocji. Mam przepisany Metocard 100mg x 2dz. Biorę oczywiście również *wspomagacze* czyli asparginian albo magnez B6 x 1dz.. Od wczoraj kiepsko się czuję.. Serce boli za mostkiem - obejmuje cały mostek i lekko bokami. Boli przy zmianie pozycji np pochylaniu do przodu czy na boki jak również przy ucisku. Dodatkowo mam wrażenie jakbym na klatce miała położone 10-15 kg przez co mi się ciężko oddycha. Byłam na kontroli u kardiologa pod koniec lutego i było wszystko OK (EKG też w normie), kolejna wizyta wypada pod koniec maja. Co robić? Ps. Zaznaczam, że ostatnio nie mam za bardzo powodów do stresu.

Witam, Opisywane dolegliwości nie są zupełnie typowe dla bólów wieńcowych. Jednakże każde bóle w klatce piersiowej powinny być traktowane poważnie. Jeżeli wizyta u kardiologa jest w odległym terminie, a bóle w klatce piersiowej są bardzo silne - wtedy warto zgłosić się do Izby Przyjęć do szpitala. Najlepiej do takiego szpitala, w którym jest oddział kardiologiczny.