Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niedokrwienie przednio przegrodowe serca po wysiłku przy zastawce dwupłatkowej

Rekomendowane odpowiedzi

Funkcjonalnie dwu płatkowa zastawka aortalna i po wysiłku niedokrwienie przednio-przegrodowe serca. Tak jak napisałem, mam problem z którym żyje i nie jestem pewien jakie kroki mam poczynić w kierunku lepszego samopoczucia. W dodatku w mojej rodzinie wiele osób chorowało na serce co z reguły kończyło się zawałem. Codziennie lub co jakiś czas miewam bóle w okolicy serca, czasem w mostku do tego dochodzi ból lewej ręki, czasem mam uczucie braku powietrza czasem czuje jakby mnie coś paliło w klatce piersiowej. To różnie się objawia. Raz miałem stan przedzawałowy ale pojechałem do szpitala i coś mi podali i było dobrze. Takie stany bywają codziennie jak i co kilka tygodni. Czasem budzę się już z jakimś lekkim kłuciem w okolicach serca. Moje wady miałem wykryte przed ukończeniem 18 roku życia. Zapisałem się do przychodni kardiologicznej w której za każdym razem dowiaduje się że mam brać magnez z witaminą b6. Dla mnie to bzdura ale oczywiście stosowałem się do tej wskazówki co nie dało żadnego efektu. Latem kiedy jest war jest jeszcze gorzej ponieważ częściej się źle czuje. Przed ukończeniem 18 roku życia lekarz wspominał o operacji zastawki. Szczerze mówiąc nie wiem co mam z tym zrobić i jak robić. Napewno chciałbym przestać palić co jak na razie ciężko mi przchodzi. Czy mógłby mi ktoś udzielic rady jak się leczyc czy brać jakieś leki jak z tą zastawką - czy iśc na operacje, kiedy i gdzie jak to załatwić. Proszę o cenne wskazówki, bo to co mam jest nad wyraz dokuczliwe w życiu codziennym. Dodając jestem zwolniony z zajęć w-f lekarz kazał nie pić kawy alkoholu papierosów i nie przemęczać się fizycznie.

Po pierwsze jak będziesz palił to choroba szybciej Cię zabije. Dlatego też nie wolno Ci tego robić. Jesteś jeszcze młody i musisz wiedzieć, ze Twoim celem teraz jest doczekanie operacji w jak najlepszym zdrowiu, po to, abyś Mógł rozwinąć skrzydła po operacji i cieszyć się życiem. Nie napisałeś nic o zastawce, w takim razie myślę ,że mimo iż dwupłatkowa, działa poprawnie. Ja mam zastawkę dwupłatkową, nie domykalną w 3 stopniu. Co do tego jak się czuję to ciągłe walenie serca, praktycznie ciągła duszność, nadciśnienie tętnicze. Mimo to nie pozwoliłbym sobie na zapalenie fajki w takim stanie nigdy, nawet gdybym był zdrowy. Palenie podnosi Twoje ciśnienie krwi, co za tym idzie dostają w dupę Twoje arterie, robią się kruche i mniej sprężyste. Powinienes zadbać o swoją aortę, bo przy tej wadzie strumień krwii udeża kilka razy mocniej w jej sciany, komplikacje to jej poszeżenie. Dbaj o siebie w kazdy dzień choroby, a na tym zyskasz. Zdrowa dieta + spacery = Lepsze samopoczucie, mniejsze ciśnienie krwi i mniej sztywne naczynia krwionośne. Napisz jak możesz jakie masz ciśnienie krwi, czy jest w normie. Jakie dolegliwosci najczęściej Ci się przytrafiają i oczywiście co z Twoją zastawką Bracie!!!! Pozdro!!!

Gość Ewa29ToF

O tym, czy będzie potrzevban operacja, powinien Ci powiedzieć lekarz. I ja bym sie nie wahała, jeśli naprawde źle się czujesz. Co do magnezu i wit. B6, to ja też zażywam tabletki je zawierajace ( do tego potas i kwas foliowy, czyli Magnefar B 6 cardio). Ta kombinacja ułatwia prace serca. Powinieneś być pod stałą kontrolą kardiologa, takiego, który ma pojęcie o wadach serca. No i trzymac się jego zaleceń.