Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bardzo wysokie trójglicerydy a ryzyko zawału

Gość Andyk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Właśnie z robię badania okresowe i zaniepokoił mnie wynik zbyt wysokich trójglicerydów i zbyt niski procent dobrego cholesterolu. Cholesterol - 188 mg/dl Trójglicerydy 532 mg/dl HDL - 24 mg/dl Wszestkie pozostałe jakby w normie, oprócz MCHC - 36,5 g/dl. Mocz także Ok Byłem na czczo przed pobraniem krwi, natomiast przeddzień pobrania krwi jakos specjalnie nie stosowałem diety. Na dobranoc, około 23.30 wypiłem 2 kawy zbożowe, kilka orzeszków na miodzie, na kolację średniotłuste danie. Nie palę ( kiedyś paliłem), pije 2 bardzo mocne kawy dziennie, 2 posilki dziennie, ten drugi z reguły dość obfity, mało warzyw i owoców. . Rok temu badania wypadły Ok. Nie wiem co się dzieje i skąd taka zmiana. Mam 39lat, waga 94 wzrost 180, praca przy komputerze, raczej siedząca. Za tydzień idę z wynikami do lek zakładowego. Nie wiem czy dopuści mnie do wykonywania zawodu. Prosże o interpretacje wyników. Ps - czy mam sie zacząć juz niepokoic, jako że nieco naciągając można mnie już zaliczyć do grupy ryzyka mężczyż w wieku zawałowym ?

Jesli chodzi o HDL,to można podwyższyć codziennymi ćwiczeniami:np.pływanie,jazda na rowerze,gimnastyka,szybkie i długie marsze,ale codziennie!!!!Zacznij od dziś.Od pół godziny b. szybkiego marszu.A następnie zwiększaj do godziny.W mojej rodzinie mam przypadek,że facet sobie zwiększył HDL z 26 na 52 tylko odpowiednio się odżywiając i przez całe lato prawie codziennie pływał i codziennie jeżdził do pracy na rowerzeTrwało to ok. 3 miesiące. Co 3 tyg. sobie badał krew i zawsze było coraz to więcej.Nie daj sobie wcisnąć leków chemicznych na cholesterol.Są one b. szkodliwe na wątrobę i na mięśnie.Zresztą na ulotce piszą ,że stosuje się je dopiero wtedy,gdy odpowiednie odżywianie i ruch nie przyniosą rezultatu.Jeśli chodzi o trójglicerydy,to używaj ziołowy cynarex 3x2 tabletki.Jednak NAJWAŻNIEJSZA SPRAWA to odżywianie!!!!! Jak za tydzień będziesz robił badanie to w przeddzień nie jedz kolacji,a przez 2 poprzedzające dni nie jedz mięsa i potraw,które zawierają w swym składzie jednocześnie cukiej,jaja i mleko,np. naleśniki,lody,ciasta,ciastka,placki itp.Nie pij coli i napojów kolorowych tylko mineralną.Żadnych pizzy,kebabów,McDonaldów....Najlepiej przeczytaj artykuł w internecie pt.,,Cholesterol i trójglicerydy**autor:s.Gromadzki.Tam są wszystkie szczegóły odżywiania.Piszę to opierając się na doświadczeniu.Naprawdę można samemu obniżyć trójglicerydy.Nie trzeba pić alkoholu i palić.Jeść 5 mniejszych posiłków dziennie.Napiszę ci potawę,którą można zrobić w większej ilości i jeść ją na zimno i na ciepło,brać do pracy na drugie śniadanie w słoiku i zjęść z chlebem.Skład: 4 cebule,cukinia,2 papryki czerwone,2 pomidory,2 ząbki czosnku,zioła prowansalskie.Cebulę udusić na oleju kujawskim,gdy trochę zmięknie wrzucić pokrojone w dużą kostkę papryki i cukinię.Podlać wodą i niech się dusi pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 minut.Na koniec dodać pokrojone pomidory i chwilę podusić.Przyprawić ziołami prowansalskimi.Na talerzu dodać 1 posiekany drobno ząbek czosnku.Można zrobić większą ilość na 2 dni.Ograniczając potrawy mięsne obniżasz trójglicerydy.Ale gdy np. zjesz karkóweczki z grila i strzelisz ze 3 piwka ,to gdybyś na 2 dzień zbadał krew- znowu wyniki dużo gorsze.Ważne jest ,aby przed badaniem nie jeść mięsa.I w ogóle ograniczyć je do minimum.Na to miejsce jeść tłuszcze roślinne.Siedząc przy kompie ,postaw sobie miseczkę ,a w niej: pestki z dyni, pestki ze słonecznika, orzechy włoskie.To wszystko zawiera tłuszcze roślinne .I jedz to codziennie!!!Oprócz tego wypij 3x1 łyżka oliwy z oliwek extra vergin.I jedz kapsułki z olejem z wiesiołka i ogórecznika -na zmianę.Zobaczysz ,że nawet kilka dni zmienionej diety i duży wysiłek fizyczny poprawią wyniki.Nie do ideału,ale na pewno będzie trochę lepiej .Przede wszystkim ogranicz mięso . Jest tyle potraw smacznych.Na przykład fasolka po bretońsku,ale nie z boczkiem,tylko z pieczarkami.Ryż z warzywami+ sałatka naddunajska+ ew.mały kawałek gotowanej piersi z kurczaka.To ma najmniej tłuszczu.Życzę wielu pomysłów kulinarnych.Zapoznaj się z dietą obniżającą cholesterol.Jest taka sama jak ta ,która obniża trójglicerydy.Trochę dyscypliny i systematyczności i wracasz do formy.Może zimą się zasiedziałeś pzry tym kompie... Dzień przed wizytą u lekarza jeszcze raz zrób badanie HDL i trójglicerydów. Powiedz lekarzowi niech da ci 3 miesiące czasu ,a w tym czasie doprowadzisz wyniki do porządku. I kup sobie rowerek treningowy nie jedz orzechów i nasion prażonych,temperatura zabija ich zdrowotne właściwości,to samo z oliwą z oliwek:dodawać tylko do ZIMNYCH potraw. Uda ci się to !!!! Powodzenia.

Dzięki za rady. Od dzisiaj zmieniłem dietę. Wspólnie z żoną postanowiliśmy, że ograniczamy mięso oraz tłuszcze zwierzęce. Zapewne te zawyżone wyniki to między innymi zasługa obfitej kolacji 30gram tłustego boczku wędzonego z cebulą. Czasami taki apetyt dostaję po kilku piwkach. Po prostu zapomniałem, że idę na krew z rana. Trudno będzie się przestawić na dietę, ale wiem, że potrafię. Rok temu miałem 2 tygodniową dietę oczyszczającą. Bardzo cierpiałem z tego powodu, ale efekt był zdumiewający. Po za tym czułem się jak dwudiestolatek ! Pozdrawiam