Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Duszności i omdlenia przy bardzo dużej zastawce Eustachiusza

blediks

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie odnośnie zastawki Eustachiusza -mianowicie: -wykonano mi badanie ECHOKARDIOGRAFICZNE PRZEZPRZEŁYKOWE,w badaniu tym wyszło iż posiadam bardzo dużą zastawkę Eustiachiusza sięgającą ujścia zatoki wieńcowej(długość kanału ok.1,0-1,1cm.(mój wiek 47 lat) Objawy-duszności -najczęściej dzieje się to w nocy(omdlenia) Obecnie jestem po udarze miałam go 3 lata temu - jestem całkowicie sprawną osobą lecz bardzo dokuczają mi te duszności oraz omdlenia - nie wiem czym to może być spowodowane (miesiąc temu miałam wykonane szczegółowe badania w szpitalu uniwersyteckim oddział udarowy -badania te niczego nie wykazały by było ze mną coś nie tak wszystkie parametry wyszły dobrze po tym udarze z 2008roku) Więc gdzie powinnam się teraz udać -byłam już u kilku kardiologów ale żadnej pomocy -zażywam leki akard. Jestem osobą niepalącą,nie spożywam alkoholu. Proszę o pomoc gdzie mogę się teraz udać by ktoś mi pomógł ,gdzie powinnam się leczyć ,jakie powinnam wykonać badania ?

Witam, Zastawka Eustachiusza występuje w życiu płodowym. W rzadkich przypadkach może przetrwać w dorosłym życiu. Jeżeli nie ma innych anatomicznych nieprawidłowości w sercu, to zasadniczo nie wymaga leczenia. Należy wyjaśnić, dlaczego miewa Pani duszności i omdlenia? Warto często mierzyć sobie ciśnienie tętnicze i tętno, szczególnie w sytuacjach, kiedy się Pani źle czuje. Warto też wykonać przynajmniej raz (a może kilka razy?) 24-godzinny zapis EKG metodą Holtera (holter), żeby zobaczyć, czy nie ma Pani zaburzeń rytmu serca, które mogą być odpowiedzialne za opisywane dolegliwości.