Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Leżenie po koronarografii

bulekk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy możecie mi powiedzieć jakie jest inne rozwiązanie dla koronografii na leżąco ? Osoba starsza, lat 64, chora na astmę i serce (arytmia). Lekarze zalecają przeprowadzenie koronografii ale nie da rady jej przeprowadzić ze względu na to iż pacjentka nie da rady wytrzymać nawet kilku chwil w pozycji leżącej. Czy leżenie po koronografii naprawdę jest konieczne ? W jaki inny sposób to rozwiązać ? Coraz częściej pojawia się osłabienie i duszność, zamroczenie. Podczas wykonywania najmniejszych, najłatwiejszych czynności codziennych potrafi pojawić się nagły problem z oddychaniem. Proszę o PILNĄ pomoc, lekarze są bezradni (nie wiedzą co robić). Może należy udać się do innych specjalistów (Toruń). Z góry dziękuję.

Gość Ewa29ToF

Leżenie jest konieczne, by nie doszło do krwotoku z miejscu wkłucia się cewnika, bo zwykle wsuwa się go przez żyłę lub tętnicę udową, czasem ramieniową. Nie wolno tez zginać nakłuta nogą, ani ją przekręcać. Jeśli w czasie badania konieczne okaże się wstawienie stentu do zwęzonej tętnicy, to tym bardziej trzeba leżeć, by się on dobrze umiejscowił. Myślę, że warto by było przenieść tę oosbę do Instyututu Kardiologii w Warszawie- Aninie, bo tam są najlepsi kardiolodzy ( i kardiochirurdzy) i pewnie mają spore doświadczenie w robieniu koronarografii u pacjentów obciążonych innymi chorobami.

Ewa29ToF-Dlaczego sądzisz że tylko w Aninie są najlepsi kardiolodzy;kardiochirurdzy?? W innych ośrodkach kardiologia inwazyjna też jest na b.dobrym poziomie;sa nowoczesne pracownie hemodynamiki a w nich wspaniali lekarze... Bullek-sama koronorografia (prz wkuciu nadgarstkowym) trwa ok.40 minut ,sam pobyt na oddziale trwa ok 48 godzin. pozdrawiam

No Ewa nie ladnie napisalas że w aninie są najlepsi a gdzie jest kolebka Polskiej Kardiochirurgi? Byłem operowany i aninie i na ochojcu i moge co nieco powiedzieć. Co do sprawy to Ewa ma racje że trzeba leżeć i sie nie ruszać 6 godzin po zabiegu. Ale jest na to rada tylko trzeba pokombinować porozmawiać z lekarzem który ma to robić i bardzo ładnie go poprosić żeby konorografie zrobili pod narkoza i po czasie wybudzili. Mi tak kiedyś zrobili a i ICD też mi wymieniają pod narkozą.

Gość Ewa29ToF

Każdy szpital specjalizuje się w czym innym. I dobrze, że mamy w Polsce coraz więcej takich ośrodków. Ja mam złozoną wadę wrodzoną, z powodu której musiałam mieć kilka operacji. Jestem specyficzną pacjetnką, nie każdy szpital operuje GUCHów :-) 12 lat temu przyjął mnie Anin, i tam już zostałam.

Pierwsze swoje cewnikowanie miałem 31 lat temu również w klinice Akademii Medycznej ale nie w Aninie.Były dwa cięcia tj ; przez pachwinę i drugie przez żyłę przed łokciem.Były cięcie a nie kłucia a goiło się przez ponad 1miesiąc. Czułem jakby mi ktoś żyletką przecinał skórę.Taka była wówczas metoda i wiedza medyczna.Ostatnie cewnikowanie 3 lata temu.