bulekk Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2011 Witam, czy możecie mi powiedzieć jakie jest inne rozwiązanie dla koronografii na leżąco ? Osoba starsza, lat 64, chora na astmę i serce (arytmia). Lekarze zalecają przeprowadzenie koronografii ale nie da rady jej przeprowadzić ze względu na to iż pacjentka nie da rady wytrzymać nawet kilku chwil w pozycji leżącej. Czy leżenie po koronografii naprawdę jest konieczne ? W jaki inny sposób to rozwiązać ? Coraz częściej pojawia się osłabienie i duszność, zamroczenie. Podczas wykonywania najmniejszych, najłatwiejszych czynności codziennych potrafi pojawić się nagły problem z oddychaniem. Proszę o PILNĄ pomoc, lekarze są bezradni (nie wiedzą co robić). Może należy udać się do innych specjalistów (Toruń). Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ewa29ToF Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2011 Leżenie jest konieczne, by nie doszło do krwotoku z miejscu wkłucia się cewnika, bo zwykle wsuwa się go przez żyłę lub tętnicę udową, czasem ramieniową. Nie wolno tez zginać nakłuta nogą, ani ją przekręcać. Jeśli w czasie badania konieczne okaże się wstawienie stentu do zwęzonej tętnicy, to tym bardziej trzeba leżeć, by się on dobrze umiejscowił. Myślę, że warto by było przenieść tę oosbę do Instyututu Kardiologii w Warszawie- Aninie, bo tam są najlepsi kardiolodzy ( i kardiochirurdzy) i pewnie mają spore doświadczenie w robieniu koronarografii u pacjentów obciążonych innymi chorobami. Cytuj Odnośnik do komentarza
bulekk Opublikowano 16 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2011 Czy trudno jest się tam dostać ? Czy np. trzeba czekać kilka lat w kolejce ? Nie ukrywam, że szukamy w miarę szybkiego rozwiązania gdyż jest coraz gorze. Cytuj Odnośnik do komentarza
Sufur Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2011 Ewa29ToF-Dlaczego sądzisz że tylko w Aninie są najlepsi kardiolodzy;kardiochirurdzy?? W innych ośrodkach kardiologia inwazyjna też jest na b.dobrym poziomie;sa nowoczesne pracownie hemodynamiki a w nich wspaniali lekarze... Bullek-sama koronorografia (prz wkuciu nadgarstkowym) trwa ok.40 minut ,sam pobyt na oddziale trwa ok 48 godzin. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
Sufur Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2011 Bullek- po tak wykonanej koronorografii (przez nadgarstek) pacjent nie musi lezec w ogóle-jak wszystko jest ok. na drugi dzień do domu.Sam miałem dziewiec razy(sześć przez pachwine i trzy nadgarstek).Dodam ,że pacjenci w bardziej zaawansowanym wieku znosili b. dobrze to badanie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
jarek1983 Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2011 No Ewa nie ladnie napisalas że w aninie są najlepsi a gdzie jest kolebka Polskiej Kardiochirurgi? Byłem operowany i aninie i na ochojcu i moge co nieco powiedzieć. Co do sprawy to Ewa ma racje że trzeba leżeć i sie nie ruszać 6 godzin po zabiegu. Ale jest na to rada tylko trzeba pokombinować porozmawiać z lekarzem który ma to robić i bardzo ładnie go poprosić żeby konorografie zrobili pod narkoza i po czasie wybudzili. Mi tak kiedyś zrobili a i ICD też mi wymieniają pod narkozą. Cytuj Odnośnik do komentarza
Sufur Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2011 Jarek 1983- tak jak mówiłem wcześniej po* koronce* przez nadgarstek nie trzeba koniecznie leżeć.Wiem co mówię... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ewa29ToF Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2011 Chwalę Anin, bo tylko tam znalazł się lekarz, który zgodził się mnie operować:-) Wiem, że w Zabrzu, Krakowie i Katowicach też są świetni specjaliści, ale jakoś tam mnie nie chcieli :-( Cytuj Odnośnik do komentarza
Sufur Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2011 Ewa29ToF-mnie Anin i Katowice nie chcieli-szpital na Banacha zaoferował mi pomoc,która przez prawie osiem lat trwa do dzisiaj Pozdrawiam:)) Cytuj Odnośnik do komentarza
ferdek66 Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Mi robili koronografię i wstawiali stenty na Bródnie , i zrobili to bardzo fachowo Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ewa29ToF Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Każdy szpital specjalizuje się w czym innym. I dobrze, że mamy w Polsce coraz więcej takich ośrodków. Ja mam złozoną wadę wrodzoną, z powodu której musiałam mieć kilka operacji. Jestem specyficzną pacjetnką, nie każdy szpital operuje GUCHów :-) 12 lat temu przyjął mnie Anin, i tam już zostałam. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość pacjent Opublikowano 25 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2011 Miałem koronografię w instytucie kardiologii w Aninie.Wszystko ok.Trzeba leżeć. Cytuj Odnośnik do komentarza
Sufur Opublikowano 25 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2011 Pacjent- przez nadgarstek czy pachwinę ?? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość pacjent Opublikowano 25 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2011 Przez pachwinę. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość pacjent Opublikowano 25 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2011 Pierwsze swoje cewnikowanie miałem 31 lat temu również w klinice Akademii Medycznej ale nie w Aninie.Były dwa cięcia tj ; przez pachwinę i drugie przez żyłę przed łokciem.Były cięcie a nie kłucia a goiło się przez ponad 1miesiąc. Czułem jakby mi ktoś żyletką przecinał skórę.Taka była wówczas metoda i wiedza medyczna.Ostatnie cewnikowanie 3 lata temu. Cytuj Odnośnik do komentarza
Sufur Opublikowano 25 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2011 Tak,to jest minimalne naciecie na nadgarstku.Ostatnie miałem w lutym;a tak w ogóle to chyba ok.10 razy ( w tym trzy przez nadgarstek) bardzo dobra metoda,mniej trzezba się nameczyc , a stent tez moze byc założony pozdrawiam i dużo zdrowia... Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość aaa Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2012 A jak nazywał się lekarz który w szpitalu bródowskim wykonywał zabieg? Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi