Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Alkohol przy zażywaniu Ebivolu

Gość Mateuszzz

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Mateuszzz

Witam, czy podczas leczenia (Ebivol 5mg, 1/2 tab. dziennie) można spożywać alkohol, chodzi mi oczywiście o nieduże ilości - 2-3 piwa w weekend dla towarzystwa, na ulotce znalazłem jedynie informacje: *Jednoczesne spożywanie alkoholu, stosowanie furosemidu, hydrochlorotiazydu lub ranitydyny nie wpływa na farmakokinetykę nebiwololu.*

Gość Ewa29ToF

Biorę Ebivol już chyba dwa lata, zaczynając od ćwiartki tabletki 5 miligramowej. U mnie to tylko profilaktycznie, żeby się nie pojawiło nadciśnienie tętnicze, bo mam tętniaka aorty wstępującej, związanego z moją wadą serca... Długa historia.

Też mam taki problem,ponieważ 6 miesięcy brałem bibloc 3,75,teraz kardiolog zmienił mi na Ebivol 5 mg,nie znam tego leku i nie wiem czy mozna przy nim spozywać alkohol ...przy biblocu piłem alkohol i nic sie nie dzialo...z tego co słyszalem to mozna pic przy betablokerach ale w małych ilosciach ,nie wolno przesadzac,w sumie to chyba przy kazdych lekach trzeba uwazac z alkoholem...pozdrawiam

W dniu 16.03.2011 o 12:27, Gość Ewa29ToF napisał:

Najlepiej spytać swego kardiologa lub farmaceutę 🙂 Też biorę Ebivol, obecnie całe 5 mg, ale nie mam takich dylematów, jak Ty, bo w ogóle alkoholu nie piję (po prostu nie lubię) 🙂

No to po co się wypowiadasz? Tutaj jest konkretne pytanie czy można a nie że ty coś tam! Jak nie znasz tematu to się nie wypowiadaj,chodzi o konkrety a nie o domysły !!!