Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Syndrom drżenia rąk nasilający się podczas wystąpień publicznych

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Od okoła 2lat cierpie na syndrom drzenia rąk. Objawia mi się to w każdej postaci: w ruchu i w spoczynku, oraz przed publiką jak i siedzenie samej w pokoju. Czasem zdarza mi się, że trzęsą mi się również nogi, głowa (włosy?), ale głownie chodzi o ręce. Jednak najwidoczniej nasila się to podczas wystapien publicznych, wtedy trzęse się cała. Jakoś do tej pory udawało mi się to ukryć, ale naprawdę, jak się o tym myśli i wyobraża sobie wiele sytuacji.. to człowiek ma dość. Nie wiem jak jest u was, ale u mnie nikt nie wie, bo dla mnie to troche wstydliwy i kłopotliwy problem. Chciałabym w końcu podjąć leczenie u psychiatry. Czy ktoś z was ma podobną sytuacje? Dlatego szukam osób które mieszkają, studiują w Krakowie, lub w wa-wie bo sądzę, że warto byłoby się spotkać i pogadać. Czekam na odpowiedz. Gabi

Witaj Odwiedź lekarza rodzonego i poproś o skierowanie do neurologa i opowiedz to co tu napisałaś neurologowi A a co do >> *Od okoła 2lat cierpie na syndrom drzenia rąk. Objawia mi się to w każdej postaci: w ruchu i w spoczynku, oraz przed publiką jak i siedzenie samej w pokoju. Czasem zdarza mi się, że trzęsą mi się również nogi, głowa (włosy?), ale głownie chodzi o ręce. *

Czesc Mam bardzo podobne objawy. Czasem oprócz drżenia rąk, zdarza mi się także, że strasznie drży mi głos lub po prostu brakuje mi powietrza np. kiedy muszę cos przeczytac na lekcji. To zaczęło się bardzo niedawno i dziwi mnie to, bo kiedyś wystąpienia publiczne, nawet przed dużą publicznością, nie sprawiały mi żadnego problemu. Na razie też nikomu o tym nie mówię bo wydaję mi się to wstydliwe. Jednak myślę, że powinnam coś z tym zrobic bo trudno jest mi już tak funkcjonowac ;/