Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Orzecznictwo niepełnosprawności dzieci z wrodzoną wadą serca

Gość onaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Ewa29ToF

Próbować na pewno warto. Może się uda, zwłaszcza że córeczka nie miała jeszcze korekty wady. Co mówią lekarze na ten temat? W Zabrzu zamykają takie ubytki u dzieci, ale i u dorosłych przezskórnie, tzw. zapinką Amplatza, jeśli ubytek nie jest za duży.

Na ostatniej wizycie kiedy okazało się, że zwiększył się znacznie przeciek lekarz wdrożył leki. Co do rokowań stwierdził, że upłynęło za mało czasu by ubytek się zamknął. Od pierwszej wizyty nie wspomniał o potrzebie zamknięcia ubytku. Szczerze mówiąc nie wiem co mam o tym myśleć tym bardziej, że pediatra zaliczył dziecko do grupy wysokiego ryzyka i zalecił darmowe szczepienie na pneumokoki. Więcej szczegółów dowiedziałam się od pediatry niż kardiologa. Dziękuję za odpowiedź i podpowiedź, gdzie szukać pomocy. Pozdrawiam

Gość Ewa29ToF

Najwięcej informacji o ośrodkach, lekarzach, wychowaniu dziecka z wadą serca otrzymasz na forum Fundacji Serce Dziecka. ASD II to prosta, ale i czesta wada wrodzona, często jest wykrywana dopiero u dorosłych, bo nie daje żadnych objawów.

To właśnie usłyszałam na pierwszej wizycie, zapewnienie, że to lekka wada, niespełna 3 miesiące później przeciek stał się już hemodynamiczny co chyba nie najlepiej rokuje?! Dziękuję za kolejną podpowiedź, zaraz się zaloguję na stronie fundacji.Pozdrawiam

Witam jestem mamą 6 miesięcznego chłopca, syn jest po operacji serca wada wrodzona okienko aortalno-płucne jest to bardzo zadka wada serca lecz nie bezpieczna dla dziecka! Polecam SZPITAL KLINICZNY im.Karola Jonschera ul.Szpitalna 27/33 w Poznaniu są tam świetni i dobrzy lekarze dzięki nim mój syn żyje!!!