Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Śladowa fala zwrotna do lewego przedsionka

Gość hania

Rekomendowane odpowiedzi

USG serca przez przełyk wykazało wadę: śladowa fala zwrotna do lewego przedsionka. Jeśli ktoś zetknął się z takim schorzeniem,bardzo proszę o informacje.Czy to się leczy, czy się nie da tego zmienić.Lekarz wykonujący badanie stwierdził, że z taką wadą żyje duży odsetek społeczeństwa.Trzeba tylko żyć oszczędnie. Ja jednak uprawiam wiele sportów i chcę to robić dalej. Znajomi zaproponowali mi pobyt w jakiejś prywatnej klinice PIOKAL w Gliwicach. Ponoć tam jakoś leczą metodami niekonwencjonalnymi. śladowa fala zwrotna
Jeżeli wykryto śladową falę zwrotną to znaczy że występuje niewielka niedomykalność zastawki mitralnej. Jeżeli jest to faktycznie mała fala to nie ma sie co martwić Problem pojawi sie wtedy kiedy będą jakieś dolegliwości związane z tą wadą Mam tylko pytanie: dlaczego wykonywano USG przezprzełykowe??
Sluchajcie, ja tez mam sladowa niedomykalnosc zastawki mitralnej. Wyszlo to podczas echa serca (zwyklego), gdy diagnozowano mi tachyarytmie. Wypytalam bardzo dokladnie lekarza, i jest to u mnie naprawde mikroskopijne i niczym nie grozi. Oczywiscie pytalam z 10 razy, czy na pewno nic mi nie grozi, i czy to sie jakos nie rozwinie - lejkarz powiedzial, ze jezeli cokolwiek kiedykolwiek i jezeli w ogole, to moze za jakies 20, 30 lat :) I rowniez od kazdego lekarza, z ktorym rozmawialam, slyszalam, ze naprawde masa ludzi ma sladowa niedomykalnosc zastawki mitralnej, zyje z tym nawet o tym nie wiedzac, i nie majac z tego powodu zadnych dolegliwosci.

Witam.Ja od 2017 roku zaczęłam mieć poważne objawy arytmii serca,potężne bóle w klatce przewlekle,myślałam kilka razy że zawal,oddychać nie mogłam ani ruszyć,sile zmęczenie,wyczerpanie,sapanie,ciężkie nogi,zawroty ,ogromne duszności.Zaczelam wizyty u kardiologa,zrzucano na stres,i to i tamto,bo młodo wyglądam,leki na serce i też źle łączone bo MDM hipotensje b.niskie ciśnienie w końcu badanie wysiłkowe,wykazało tachykardię,i nieprawidłowości ale jeszcze tyle lat się mecze,dopiero 4lek trochę pomógł wyciszyć te bóle i arytmie.Rezonans nic wcześniej nie pokazywał ani Echo.holtery pokazywały ale słabo łapały arytmie s mam częste i silne.Dzisiaj poszłam na Echo,ledwo doszłam tak źle fizycznie,że zmęczenia nie chce mi się wychodzić nawet do sklepu,całe ciało jakby omdlale ciągle tylko kawa mnie stawia wogle na nogi,Kłucia i bóle w klatce ale teraz serce też jakby trzepocze..dziś diagnoza że śladowa fala zwrotna oraz łagodnie obniżone EF czyli sporo wyszło a tyle lat mam poważne symptomy,nie rozumiem że wcześniej tego nie było wyłapać,mam wrażenie często że zejde..bo i zdarzają się drętwienia,na lewej stronie ramienia id lat nic nie mogę nosić bo odrazu ból aż do klatki..ehh myślę co teraz