Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Obfite, zlewne poty przy nerwicy lękowo depresyjnej i somatyzacyjnej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Moje objawy: * Uczucie zimna * Intensywne uderzenia goraca * Obfite, zlewne poty CALEGO ciala (dzien i noc) * Dreszcze, drgawki, gesia skorka * Bole miesni * Drzenie rak * Sine palce * Dretwienie rąk * Oslabienie * lodowate dłonie i stopy ale ciągle mokre od potu * problemy koordynacją w nogach, najgorzej ze schodzeniem po schodach, uczucie jakby nogi byly z drewna * skurcze mięśni nóg * problemy ze snem budzenie się w nocy * zespól niespokojnych nóg Objawy te pojawily sie w maju 2010. Lekarze postawili diagnoze: nerwica lekowo- depresyjna i somatyzacyjna. Obecnie po braniu lekow: fluoksetyna, seroxat, fluanxol ktore nie pomagaly, wrecz nasilaly objawy zrezygnowalam z leczenie farmakologicznego i jestem w trakcie 3 miesiecznej terapii grupowej na oddziale dziennym. Stwierdzam ze terapia nie jest intensywna i watpie czy przyniesie jakiekolwiek rezultaty. Dodam ze mialam robione nastepujace badanie: tomografie glowy, rezonas glowy i kregow szyjnych, EKG, ECHO serca, badania podstawowe krwi, badania na borelioze, badania na tarczyce . Wszystkie wyszly wporzadku. DODAM ZE POCENIE SIE JEST BARDZO INTENSYWNE, WRECZ SPLYWA I KAPIE ZE MNIE I TO JEST MOJ NAJWIEKSZY PROBLEM KTORY DOPROWADZA MNIE POWOLI DO DEPRESJI. Prosze o pomoc.

Ile masz lat? Ja bym zrobiła bad. krwi CK-kinaza kreatyny,poziom sodu i potasu,chloru,oraz ENGEMG.I to niech zobaczy neurolog. Sorry :ENG EMG- to badanie mięśni-neurologiczne. Ale bywa też często tak,że osoby z nerwicą za nic nie chcą uwierzyć ,że to nerwica,tylko robią coraz to nowe badania uważając,że MUSI być jakaś fizyczna przyczyna ich dolegliwości.Nie można wykluczyć i tego.A bad. nie zaszkodzi zrobic.Niczym się nie ryzykuje.

444, ale zlewne poty nie sa objawem tezyczki :) mariola, ja sie pocilam w depresji poporodowej w nocy, mocno, nie tak zeby kapalo. Ale mialam mokra pizame. Teraz bywa, ze sie spoce (juz nie tak intensywnie) raz na jakis czas. To czesto jest efekt brania antydepresantow. Jezeli to sie dziele w nocy i w dzien - stawialabym na somatyzacje; tym bardziej, ze wykluczylas choroby tarczycy i krwi. Mozesz isc do neurologa, ale zanim bedziesz robila badanie (najczesciej jest platne), wystraczy sprawdzic czy masz tzw. objaw Chvostka (uderzenie mloteczkiem neur. w policzek). To glownie pokazuje czy ma sie tezyczke. Poza tym wtedy ma sie histeryczne luki, czyli drzenie calego ciala i dretwienie, poprzedzone hiperwentylacja po stresie.

Witam, od paru tygodniu zwirocialm uwage Na To ze przy najmniejszym stresie zaczynajaw trzes mi sie dlonie, szyja i nawet glowa, zawsze bylam emocjonalnym czlowiekiem, ale teraz nawet jak musze gdzies dac podpis, odrazu sie zaczyna. Jestem matka 2 letniego chlopaka w. Wieku 18 lat urodzilam od tamtej pory moje zycie wywrocilo sie Do gory nogami, mieszkamy z partnerem razem, wszystko jest Na mojej glowie,chodze Do szkoly, pracy i Na prawo jazdy, Do tego cala praca w domu, chlopak nie pomaga mi w niczym, nie chwali nie daje komplementow, milosci, od nikogo nie dostaje pomocy ani wsparcia, czuje sie samotna i Do niczego nie potrzebna, moje natroje doprowadzaja mnie Do szalu, moglabym tylko plakac, w domu nic nie sprawia Mo radosci, w pracy czuje sie lepiej niz w domu. Mam czeste napady gorąca,problemy z zasnieciem nawet gdy jestem po calym dniu pracy i jestem wykonczona, dlonie sa mokre i poce sie niesamowicie az wstyd, czeso mysle o rozstaniu sie z partnerem ale z powodu dziecka nie mam odwagi,,, Chce isc Do lekarza, nie Wiem czy To depresja nerwica czy cos innego, moze ktos Mo pomoc? :(

Gość violejole

Mając tyle obowiazków na swojej młodej głowie i zero doceniania ze strony egoistycznego partnera wcale nie jest dziwne że jesteś na najlepszej drodze nabawienia się sie silnej nerwicy. Pocenie jest prawdopodobnie odpowiedzią na silny stres zwiazany z niezaspokojeniem twoich potrzeb uczucia ,bliskosci i docenienia. Jestes naprawdę wspaniała i masz prawo czuc się samotna . Musisz więcej poluzować i myśleć co jest dobre tylko dla ciebie.Dziecko jest jeszcze malutkie ale juz niedługo jego miłość ci wynagrodzi samotność.Na nadmierne napięcie często pomagają też proste tabletki uspakające ogólno dostępne na bazie melisy,waleriany Także herbatki. Nie otumaniają ,a spowolniają reakcje nerwowe. Spróbuj mysleć że nic się nie zawali jeżeli coś zaniedbasz . Napewno dalsze życie ci wynagrodzi.Jesteś jeszcze taka młoda. Serdecznie pozdrawiam