Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niski puls i ciśnienie przy wypadaniu płatka zastawki

Gość Klemens

Rekomendowane odpowiedzi

Mam bardzo niski puls,w granicach 40-50 uderzeń na mimutę i niskie cisnienie około 80-90/50-65.Do tego wypadanie płatka i liczne skurcze dodatkowe komorowe i nadkomorowe.Biorę betabloker,który nie pomaga,natomiast jeszcze obnoiża puls i ciśnienie.Czasami boje sie,że przewrócę się na ulicy i bedzie to wyglądało jakbym byla nietrzexwa,bo miewam zawroty głowy.Czy ktos z Was ma podobne objawy?
ja mam troche inaczej, bo wciagu dnia mam puls wysoki poniewaz choruje na tachycardie, mam napady czestoskurczu, natomiast wieczorem i noca mam bradycardie czyli puls bardzo niski ok 40 uderzen na minute czuje sie wtedy fatalnie, kreci mi sie w glowie jest mi duszno i mam wrazenie jakbym zachwile miala sie przewrocic i umrzec, oprocz tego mam dodatkowe skurcze komorowe i nadkomorowe one sa straszne, mysle nad ablacja, ale to nie zalezyode mnie. pozrowionka, nie martw sie ja mam przepisamy propranolol ale po nim mam wlasnie taki puls i cisnienie wiec go nie biore chyba ze jest barzdo zle, moze zmien lekarza? pozdrowienia
Dzięki za odzew.A czy kiedyś zemdlałaś?I czy prócz propranololu bierzesz inne leki?Ja biorę letrox na niedoczynność tarczycy i corcor cor na arytmię.Wierzę,że może lakrz w koncu dobierze mi dobry dla mnie lek i w odpowiedniej dawce.Życzę zdrówka i pozdrawiam serdecznie
Ja mam puls np.dzisiaj 44, a normalnie (do tej pory) tak 56. Należę do osób, które mają bardzo niskie ciśnienie w granicach 88/60 - 95/62 (raz miałam nawet 74/60). Muszę dodać, że mam 17 lat i....no cóż zaczyna mnie to trochę martwić:( W sumie to nie odczuwam żadnych objawów typu zmęczenia, itp., ale nie jest to chyba normalne...?Czy takie niskie ciśnienie i puls w miom wieku mogą być niebezpieczne? Zawsze mówi się ze lepiej mieć za niskie niż za wysokie ciśnienie....No, ale chyba najlepiej książkowe....:)Bardzo proszę o jakieś informacje, rady, itp.Mam nadzieję, że ktoś sie odezwie...:)
Od 7 lat po ciężkiej grypie mam zaburzenia komorowe rytmu serca. W dodatku tak samo jak państwo bardzo niskie ciśnienie i słaby puls - nawet ok 39 na minutę/ciemno w oczach, mdleję/. Najgorzej jest podczas stresu, kiedy gwałtownie skacze mi ciśnienie. Odwiedziłam mnóstwo lekarzy - co do jednego są zgodni - takim ludziom jest ciężko żyć, ale teoretycznie żyją długo. Tylko co to za życie. Na swoim przykładzie sprawdziłam jak sobie trochę pomóc - starać się nie denerwować - można pomóc farmakologicznie, doraźnie w trudnych momentach; brać mimo wszystko leki normujące rytm pracy serca, oprócz tego preparaty na wzmocnienie i pobudzienie pracy serca - dużo jest tego w aptekach, można popróbować /odradzam z wyciągiem z głogu, bo jeszcze obniżają ciśnienie/. Rano słaba kawa, do pracy idę /chociaż część drogi i biorę walidol/. Dobrze jest też skontrolować od czasu do czasu poziom potasu - jeśli jest niższy niż 3,9 to przyjmuję przez kilka dni preparty z K - ostatnio Kaldyum. I najważniejsze - pozytywne myślenie - szkoda, że nie ma tego w syropie! Pozdrawiam wszystkich .
mam takie pytanie ojciec (53lata) moj wczoraj trafil do szpitala po kontrolnych badaniach w przychodni bo stwierdzili ze cos jest z praca serca . Okazalo sie ze ma cisnienie 170-180 (zawsze mial wyzsze no ale moze nie az tak) i puls serca 32,32,34-45,46,47 do 55 . Ojciec duzo jezdzi rowerem (bo bardzo lubi) do pracy to w sezonie poza zimowym zawsze czyli mniej wiecej 30km robi dziennie a czasem i wiecej, czuje sie bardzo dobrze, nic mu nie jest, nie ma zadnych dolegliwosci. A jednak taki puls slaby jest :( . Ma ktos podobny przypadek ? Bo lekarze sa troche zdziwieni tym brakiem dolegliwosci i wstepnie kfalifikuja ojca na rozrusznik :(( . Moge dodac ze nawet nigdy nie zemdlal czy niezakrecilo mu sie w glowie nic z tych i podobnych rzeczy !
Bardzo dobrze, że nie zemdlał, ale przy takich parametrach rozrusznik, moim zdaniem, jest konieczny. To malutkie urządzenie poprawi jakość życia i zapobiegnie ewentualnym dolegliwościom na przyszłość. Może ojciec przyzwyczaił się do tego, że szybciej się męczy i tego nie zauważa? Jazda na rowerze nie jest miarodajna, ponieważ spokojna jazda nie stanowi obciążenia dla organizmu, jeśli by zaczął biegać albo iść szybkim krokiem to zapewne zauważyłby, że serce chce mu z piersi wyskoczyć. Nie przejmuj się, niech wszczepią rozrusznik jak najszybciej.
Serdeczne dzieki za szybka odpowiedz . P.S Fakt, ojciec jak chodzi troche szybciej czy przejdzie sie dalej to dyszy jak parowoz ale myslelismy ze to jest zwiazane z kregoslupem bo mial wczesniej problem z dyskiem L4 i wlasnie wtedy przejscie 30m bylo wysilkiem .
Cześć mam 20 lat.Od jakiegoś czasu zauważyłem ze jestem ciągle zmęczony i w złej kondycji.Ciężej mi się oddycha,jestem blady czasem zdrętwiały.Mnóstwo stresu,Nerwobóle,bóle serca to Moje życie.Pracuje po 8h dziennie.Potem nie mam na nic ochoty,nic mi się nie chce mam mało siły.Ciągle ziewam,nie mogę się wyspać śpię od 6-8h dziennie,czasem drzemka w dzień ale to też nie pomaga,niekiedy mam zawroty głowy i kaszel,pije po 3 kawy dziennie sypane po 2 łyżeczki. Moje pomiary ciśnienia z dwóch ostatnich dni rano i wieczorem 18.07 Rano 126/64/62 Wieczór 126/72/53 19.07 Rano 109/67/48 Wieczór 109/56/49 i dziś rano 108/60/44 Moje pytanie brzmi czy mogę mieć problemy z sercem czy z ciśnieniem??