Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zapinka przy otworze owalnym

Gość ona2333

Rekomendowane odpowiedzi

To akurat prawda.Pisałam to na początku ale cóż....Znam osoby które mają amplatzer i wcale nie czują się lepiej a można powiedzieć że czują się gorzej.Nie piszę tego broń Boże aby straszyć bo sama jestem w takiej sytuacji ale też wiem swoje tylko nieraz mam odczucie że jak piszę swoje zdanie to może dojść do kłótni a tego nie chcę.W temacie kardiologicznym siedzę od kilkunastu lat bo mam czworo dzieci i tylko jedno z nich jest zdrowe a reszta ma wadę,mąż też ma powstawiane stenty i ja z dziurami tętniakiem i wadą zastawki,ale byłam dwa tygodnie temu w szpitalu (leżał mój syn) i rozmawiałam z p.Profesor właśnie o tym moim ubytku i powiedziała że boją się tylko aby nie doszło do nadciśnienia płucnego dla tego zamykają.Aby serce nie stało się niewydolne bo wtedy dochodzi do nadciśnienia ale tak jak Ewka mówi zapinka nie chroni przed zawałem ani przed udarem.Szkoda że Basia nie udziela się już na forum bo jej też lekarze obiecywali że będzie dobrze a nie jest.

Nie, robisz to wieczorem, kilkanaście godzin przed zabiegiem. Wystarczy maszynka jednorazowa. Przecież to proste, nie rozumiem, w czym problem? Wolałabyś się nie golić, a mieć tradycyjną operację? Mężczyźni przed operacją muszą golić włosy na klacie, to jest dramat ;-)

Mój mąż miał zakładane stenty dwa razy i za każdym razem dostał maszynkę w szpitalu i też musiał wygolić pachwiny.My to nie mamy zbytnio takiego problemu bo ileż mamy tych włosków(nie goli się krocza)a chłopy to dopiero mają zarost na nogach.Zapinka jeżeli będzie Ci się ciężko wygolić bo np. masz problem ze schylaniem a może też jest osobo tęższa i nie widzi dokładnie to pomogą pielęgniarki.Do porodu też kiedyś golili bo teraz jak kto chce albo samemu w domu i jakoś żyjemy.Przecież nie możesz narażać się na jakieś zakażenie że przy nacięciu w żyłę dostanie się jakiś włos.Pozdrawiam.

ZABIEGI robią w znieczuleniu miejscowym , czy w ogólnym - gdzieś t czytałam różne wersje - bo ja osobiście wolałabym nie slyszec co mówia i robią bo dopiero bym nerwówkę przechodziła jeszcze bym sie poruszyła i co wtedy ..,?? az strach pomyśleć

Pewnie, że się da. Ja też się bałam tego badania, ale nie było straszne. Znieczulają Ci jamę ustną i gardłó, żeby wsuwanie cienkiej rurrki nie było nieprzyjemne. Mnie też dali jakiegoś usypiacza, po ktorym urwal mi się film, jak tylko połknęłam rurkę z głowiczką. Obudziałam się na swojej sali.