Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Siłownia i ćwiczenia fizyczne przy tętniaku serca

Gość Patryk6667

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Patryk6667

Witam! Miałem robione echo i wykryto u mnie tętniak (tylko nie pamiętam jak dalej ta nazwa brzmiała :) ) chyba zatkowo komorowy...? niestety nie pamiętam ;/ w każdym bądź razie chodzi o malutką szparkę, którą mam tylko sprawdzić czy jest ubytek. Ogólnie kardiolog mi mówił, że to nic takiego, ze z tym nic się nie robi, że to nie jest żadna wada,choroba czy coś tylko po prostu *uroda serca*. Moje pytanie brzmi, czy przy takim czymś można normalnie ćwiczyć/siłownia itd. ? Mam 20 lat. Z góry dziękuje za odp. Pozdrawiam !!

Gość Patryk6667

No aż tak ?:) Ale wychodzi na to, że tego tętniaka to mam od urodzenia. Ćwiczę na siłowni od dobrych 3 lat, próbowałem już troche tych odżywek itd., colę piję bardzo często no i nic nie było. Dlaczego miałbym z tego rezygnować?

Witaj, Ja mam tetniaka aorty wstępującej (4,95 cm), na silownie odkad sie dowiedzialem chodzilem przez jakies 7 lat. Od kiedy wiem o chorobie chodze 6-7 razy w miesiacu, oczywiscie juz bez cwiczen z duzymi ciezarami, a raczej 30% obciazenia w stosunku do tego co wczesniej. Generalnie ruch sluzy zdrowiu, chciaz w zasadzie z naszymi przypadlosciami silownia nie jest najlepsza, ale w moim wypadku to chyba nałog, ktory ciezko mi rzucic. Z kolei w Twoim, skoro lekarz mowi ze to zadna wada, to mysle ze trzeba ta opinie skonfratowac z innym lekarzem i jes;li drugi to potwierdzi korzystac ze zdrowia.