Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysokie tętno w spoczynku u młodej osoby

Gość Mariann3k

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Mariann3k

Witam mam 19lat, i problem jak w temacie. Opiszę wszystko po kolei. Jakieś 3-4 lata temu miałem atak niezidentyfikowanej choroby, przez 2 tygodnie miałem delikatną gorączkę, i delikatne zawroty głowy, byłem u lekarza, ten stwierdził zbyt szybkie bicie serca, zrobiono mi EKG, wszystko było ok, poza przyspieszona pracą serca. Ciśnienie też w normie. wysłano mnie do szpitala gdzie podłączono pod aparat mierzący tętno przez 24h. Zrobiono badania krwi etc. Po kilku dniach mnie wypisano, wyniki w porządku, polecono udać się do kardiologa. Tak więc się udałem, zapisałem i czekałem w kolejne przez pół roku, przez ten czas czułem się dobrze, gdy przyszła pora wizyty lekarz zachorował a moją wizytę przełożono na następny rok... Przez ten czas o sprawie zapomniałem i nie byłem u kardiologa. Tak mineły te 3-4 lata. Studiuję, na jednym z przedmiotów a mianowicie fizjologii, robiliśmy różne próby wydolnościowe i inne rzeczy związane z układem krążenia jak mierzenie ciśnienia i tętna. Przestraszyłem się gdy okazało się, że siedząc na krześle będąc raczej rozluźnionym [ miałem delikatną gorączkę, 2 dni wcześniej chorowałem ] moje tętno wyniosło 130.. po kilku minutach ponowiłem pomiar, wynosiło znów 130, a następnie 120. W mieszkaniu mierzyłem tętno podczas leżenia, w spoczynku wynosi ono około 86, praktycznie nie spada poniżej 80, nawet rano zaraz po wybudzeniu. Gdy stoję lub chodzę tętno skacze i utrzymuje się w granicach 90-100 uderzeń. Od czasu do czasu czuję kołatanie w sercu, poza tym nie przeszkadza mi to i nie powoduje dyskomfortu, chyba że psychiczny. Czasem czuje się mocno wyczerpany jednak to raczej fakt tego,że źle sypiam oraz mam dużo stresu. Czy powinienem udać się do kardiologa?, jak już mówiłem studiuję i muszę żyć dość skromnie, wizyta prywatna poważnie nadwyręży mój budżet jednak jeśli może być to coś poważnego to zacisnę pasa.

Czyli w ogóle nie dotarłeś z tym do kardiologa, tak? Ja bym poszła, chociaż raz. A wiesz, z doświadczenia Ci powiem, że pójdziesz do kardiologa raz prywatnie, a gdy ten będzie naprawdę w porządku, powie Ci żebyś następnym razem przyszedł do niego bezpośrednio do szpitala w którym przyjmuje.. już na NFZ.. i to za kilka dni, nie za rok.(oczywiście jeśli będzie taka potrzeba). Sama miałam tak parę razy, zwłaszcza gdy widzą żeś biedny student ;)

Gość Mariann3k

Skłonności do anemii nie mam, dodam jeszcze, że czasem serce bardzo mocno bije, tak, że potrafię zmierzyć puls nie trzymając się za żadną z tętnic, po prostu czuję mocne uderzenia. Czasem przed snem serce również pracuje niespokojnie. Zamierzam wybrać się z tym do kardiologa, zobaczymy co powie.

Witam! mam 22 lata i wlasnie cos takiego podobnego meczy mnie od tygodnia bylam u 3 lekarzy wszyscy stweirdzili ze jest to nerwica lecz takze mozliwosc iz nasze cialo tzn ludzi mlodych jeszcze sie rozwija dlatego tez tak moze reagowac serce. nie jest to wiazane z zadna choroba serca. wystarczy tylko sie uspokoic propranololem albo neospasmina i wszystko powinno wrocic do normy pozdrawiam

Gość anonimowa

Witam. mam 20 lat moje tetno wynisi od 130 do 150. probowalam oddac krew dwa razy i za kazdym razem mnie odzucali ze wzgledu na bardzo wysokie tetno. wyslali mnie do lekarza. jak myslicie co to moze oznaczac jezeli mam tak wysokie tetno w tak mlodym wieku? dodam ze nie biore zadnych lekow na stale