Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zmiana leku przy wysokim tętnie i tachykardii zatokowej

Gość MAt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zażywam concor cor na tachykardie i podwyższone ciśnienie od dwóch tyg. (1.25 najmniejsza dawkę), miałem robioną morfologie i echo wszystko wyszło w porządku, podwyższone tętno zauważyłem u siebie miesiąc temu w czasie sesji gdzie miałem sporo nauki - wtedy wydawało mi się ze to jest nerwicowe (miałem już kiedyś problemy nerwicowo-lekowe ale wyszedłem z tego) przez te dwa tyg. badałem sobie regularnie tętno w domu zawsze było w granicach 60-70 ciśnienie trochę podwyższone (145-130 na 95-85), w czasie badania echo w ubiegłym tyg. znów mi serce szybko waliło tak ze pani kardiolog trudno było wykonać badanie (w domu było ok) to samo w tym tyg. na wizycie i EKG puls 120 ciśnienie 170-90- kardiolog stwierdził tachykardie zatokową - dodam ze zawsze denerwuje się przed wizytą u lekarza i czuje ze mi to serce zaczyna szybciej walić - wiec może to nerwica i syndrom białego fartucha - kardiolog kazała mi odstawić concor cor i zażywać ebiviol (5mg) pół tabletki dziennie, jednak mam wątpliwości czy powinienem i czy to mi nie zaszkodzi (tak szybka zmian leku), nadal jem concor dzisiaj jak mierzyłem puls około południa - 58, co o tym myślicie ?

Miał ktoś styczność z tym lekiem (Ebivol) czy jest od bezpieczny? na razie dzisiaj wziąłem 1/4 tabletki, i czym można przy nim normalnie funkcjonować, chodzi mi np. o rożnego rodzaju sporty wysiłkowe (siłowania, basen) oraz czy można w czasie jego przyjmowanie pić alkohol (nie upijać się oczywiście ale 2-3 piwa dla towarzystwa od czasu do czasu) dziękuje z góry za odpowiedz

Mat, lek o którym mówisz to Nebivolol - beta bloker tak samo jak Concor. Oba te leki należą do tej samej grupy i mają podobne działanie. Dodatkowo nebivolol pomaga w uwalnianiu endogennego tlenku azotu, więc rozszerza naczynia krwionośne. To że lekarz zamienił ci concor na nebivolol dobrze o nim świadczy - dlaczego? Bo dłuższe używanie concoru może powodować osłabienie/zmniejszenie erekcji (taki jest niestety uboczny skutek beta blokerów), a nebivolol tego nie powoduje. Lekarz wziął także tą sferę życia pod uwagę i ci zamienił lek. Dlaczego nie pytasz lekarza, czy zamiana jest bezpieczna, lecz osób na forum, które najczęściej niewiele mają wspólnego z medycyną?

Acha, zapomiałam jeszcze o jednym - jeżeli mierząc ciśnienie w domu miałeś wartości takie jak podajesz, to należy się zastanowić czy nie masz początków nadciśnienia. Prawidłowe ciśnienie to PONIŻEJ 130/85. Zastanów się nad stylem życia, dietą - może można coś zmienić? Zrzucić kilka kilogramów? Więcej się ruszać?

Sport - jak najbardziej :-), przy czym skoncentruj się na sportach areobowych - rower, basen, gry zespołowe. Siłownia a zwłaszcza mam na myśli wyciskanie sztang nie jest wskazana przy tachykardii i podwyższonym ciśnieniu. Alkohol - jest dla ludzi, w rozsądnej ilości (tak jak wspomniałeś, bez upijania się). Życzę zdrowia

Concor cor brałem tylko dwa tyg. i to ta najmniejsza dawkę, a mój kardiolog u której byłem dwa razy w tym raz na badaniu echo raczej nie jest skora rozmów jedynie robi badanie i wypisuje receptę :/ chyba ma dużo pacjentów dlatego pisze na forum bo może ktoś ma doświadczenie, ożywa tego leku i coś poradzi :