Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kontrole po wszczepieniu stymulatora dwujamowego serca

Basiaa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie Mój tata niedawno miał wczepiony stymulator dwujamowy. Wyszedł ze szpitala, jednak, gdy przyszedł się spytać o kontrolę to powiedzieli, że tutaj on został tylko założony i nie muszą w tym szpitalu przeprowadzać kontroli. Co w takiej sytuacji zrobić? Udać się do oradnia kontroli rozruszników serca? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

Gość ania0102

Popieram, w szpitalach są poradnie stymulatorów, gdzie kontroluje się urządzenia. Ale nie jest koniecznością kontrolować tam, gdzie założyli. Można wybrać poradnię blisko miejsca zamieszkania, w ostateczności znaleźć prywatnie lekarza, który takie kontrole przeprowadza.

Zgadza się. Trzeba kontrolować urządzenie co najmniej raz na pół roku,a w razie potrzeby nawet częściej. Wszystko zależy od stanu zdrowia pacjenta. Dlatego skontaktujcie się z poradnią w tym szpitalu i umówcie na kontrolę, na konkretny termin.Nie powinni robić problemów gdyż tam był wykonywany zabieg i jest blisko miejsca zamieszkania. Życzę powodzenia...

Moja mama od choruje na serce.Żle się czuje .Jej rozrusznik chodzi już 11 lat ale wymaga wymiany na dwujamowy. U nas w Szczecinie niestety lekarze twierdzą że stymulator jeszcze pochodzi i nie śpieszą się aby go wymienić ; a samopoczucie mamy z każdym dniem pogarsza się. Powiedzcie mi za ile można kupić dwujamowy rozrusznik ? i gdzie poza Szczecinem jest szansa na szybką wymiane . Zależy mi na ratowaniu mojej mamy. Czekam na wiadomość e-mail piojur9@wp.pl

Jak mama będzie się źle czuła dzwoń po pogotowie ratunkowe. To napewno da domyślenia.Prawie każdy szpital zajmuje sie inplantacją stymulatorów i kardiowerterów wiec ze zlanezieniem odpowiedniej placówki nie powinieneś mieć poblemów. Zawsze możesz też skarge napisać na poczynania lekarzy do dyrektora szpitala. Jeszcze możesz udać sie do rzecznika praw pacjenta który powinien sie znajdować w szpitalu. W mojim przynajmniej jest.