Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysokie ciśnienie i bóle głowy przy lekach na nadciśnienie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam 26 lat dwa lata temu dowiedziałem się że mam nadciśnienie tętnicze, niemal od 3 miesięcy bolała mnie głowa bez przerwy, w końcu wybrałem się do lekarza zmierzył ciśnienie 190/100 i powiedział że z takim ciśnieneim to do szpitala. Przypisał mi lekarstwa metocard 5mg i tritace 5mg po jednej dziennie. lekarstwa te brałem pół roku ale bóle znowu powróciły ciśnienie znowu wrocilo. wiec przy kolejnej wizycie dopisał mi jeszcze normodipine 5mg. po 6 miesiącach znowu to samo, więc tritace podwyższył do 10mg i lekarstwa w takim skladzie brałem kolejne pół roku. ostatnio dość dużo przebywam za granicą i nie mam za bardzo czasu na kontakt z lekarzem, lekarstwa podwyższyłem sobie już sam. Przyjmuje metocard rano 5mg normodipine 10mg i tritace 20mg, ciśnienie utrzymuje się już na poziomie 148/88 i jest mniej więcej stałe. Czy ktoś z Was przyjmuje podobne lekarstwa?? i czy mogę sobie jeszcze bezpiecznie podnieść dawkę leku ?? proszę o podpowiedź michajlov

A czy szukałeś przyczyny nadciśnienia?Poczytaj w internecie o przyczynach nadciśnienia.Często jest to coś z nerkami na przykład.Jak uderzysz w przyczynę,to i ciśnienie spadnie.Badałeś np. cholesterol ,cukier i inne bad. krwi,Usg nerek i mocz? Spróbuj dojść do tego która z przyczyn może ciebie dotyczyć.Może znajdż jakiś tekst o diagnostyce nadciśnienia.Przeczytaj jeszcze ,,niefarmakologiczne metody leczenia nadciśnienia** i się do nich zastosuj.Na lekach na nadciśnienie sie nie znam.