Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kolarstwo przy arytmii

Rekomendowane odpowiedzi

A więc tak wczoraj coś mnie tknęło żeby zmierzyć ciśnienie. Ciśnieniomierz wykrył arytmie serca. Powtarzałem badania parę razy zawsze to samo. Wczoraj 2 godziny po wysiłku ciśnienie 130/80 bicie serca od 120 do 135. Dzisiaj 2 godziny po śnie 125/80 serce 60-65, i ciągle alert o arytmii serca. Dużo jeżdżę rowerem wczoraj 4 godziny treningu, od niecałego roku oprawiam kolarstwo górskie bardziej zawodowo w klubie. Ostatnimi czasy zrzuciłem w ciągu 2 miesięcy 11kilo żeby przywrócić wagę startową. 174cm/70kilo. Na rowerze wszystko jest ok ale gdy zmęczę się innym ćwiczeniem mam lekkie zawroty głowy a gdy wstaje z miejsca robi mi się ciemno przed oczami. Jestem strasznie nerwowy , nie panuje nad tym, nie potrafię gdy przebywam z bliskimi. Nie pale papierosów, a alkohol w przeciągu 3 miesięcy sięgałem po niego 3 razy w znacznych ilościach, i więcej w ogóle nie piłem. Musze umówić się prywatnie do kardiologa bo nie chce czekać miesięcy na kasie chorych. Takie pytanie czy przez arytmie będę musiał odstawić rower w terenie? W sumie to jest bardzo dużo adrenaliny.

Gość fdbgregerdg

A nic nie czujesz? nie czujesz by Ci bilo inaczej serce? potykalo sie szarpalo? ja tak mam ze mi robi mocne bum, szarpie. Bylam nie raz u kardio i wfg niego jest ok a dla mnei to koszmar bo te skurcze dodatkowe zdarzaja sie czesrto. Czuje przynajmniej raz dziennie takie szarpniecie lub kopniak.

Zmierz na normalnym cisnieniomierzu i zobacz czy tez wyjdzie ci arytmia .Nadgarstkowe ciśnieniomierze są bardzo czułe i wystarczy minimalne wahanie tętna a pokaże arytmię i do tego są niedokładne i wogóle do d..... .Mierząc w mojej pracy pacjentom takimże cisnieniomierzem -nadgarstkowym -wszyscy mieli arytmię .A może palisz papierosy i masz po prostu niemiarowośc oddechową ?

A czy te napoje izotoniczne nie szkodzą ci? Nie mozesz się napić normalnie wody z sokiem z cytryny? Poza tym dużo schudłeś,to chyba też ma tu znaczenie.Czy wystarczająco duzo pijesz trenując?Czy dieta nie jest zbyt uboga jak na tak intensywny trening. Może trenując w czymś przesadziłeś?Poczytaj o tych napojach,czy nie szkodzą na serce jak są pite nie sporadycznie, ale w zbyt dużych ilościach.

Wiem że z napojami izotonicznymi nie można przesadzać, pije od0,5 do 1l i tylko w czasie intensywniejszego treningu a reszta to woda. na godzinę wypijam 0,5 litra wody, izotoniczny 250ml przed treningiem no i od czasu do czasu w czasie. W czasie treningu, hmm bardzo dużo makaronu, także o dobre odżywianie w czasie treningu dbam:D Do tego biorę witaminy i magnez