Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysoki puls i kłucie serca u sportowca

Gość Limi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od jakiegos czasu czuje dziwne klucia w sercu i okolicach. Zrobilem EKG, USG serca, Holter i Probe wysilkowa. Regularnie biegam(3x 10 km) tygodniowo. Czasem wydaje mi sie, ze jest mi duszno wszystkie badania oprocz proby wysilkowej wyszly dobrze. Okazalo sie, ze moj puls nie chce spadac, po 2-3 minutach powinien wrocic do 60 a ja mam po 3h nadal 97. W roznych momentahc czasu taki mam - za wysoki jak na kogos uprawiajacego sport, czuje jakby mi na serce krew pod duzym cisnieniem napierala. Dzisiaj zrobilem hormony tarczycy zasugerowane przez kardiologa: TSH 1,19 ft4 22,5 ft3 5,99 Czy myslicie, ze to moze byc nadczynnosc tarczycyc? Czym tlumaczyc wysoki, staly puls u sportowca? problem nie znika a wrecz narasta ... prosze o podpowiedz

Nie jestem specjalistą ale nadczynność tarczycy daje takie objawy,jeśli stosujesz jakieś suplementy zawierające substancje pobudzające typu kofeina, guarana,tauryna to też jest wielce prawdopodobny wysoki puls,nawet popularne napoje energetyzujące mogą prowadzić do takich objawów.